Nevjerovatan plan: Milijarder sa Antarktika donosi santu leda u UAE

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan plan: Milijarder sa Antarktika donosi santu leda u UAE
Foto: Euronews / Ilustracija

Investitor i preduzetnik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulla Alshehi planira do kraja godine da santu leda prebaci u Južnu Afriku ili Australiju. Sve će to koštati 80 miliona dolara, a cilj ovog milijardera je da ovim testom vidi da li postoji mogućnost da neku santu prebaci u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi svom narodu osigurao svježu vodu.

"Parče" leda sa Antarktika bit će prebačeno ili u Cape Town ili u Perth u nekom trenutku ove godine, ali se ne zna tačan datum.

Ovo je zapravo samo test za mnogo ambicioznije planove, a to je nada da će on uspjeti da santu leda prebaci 8.800 kilometara dalje, u Ujedinjene Arapske Emirate.

Osim što će doneti svježu vodu, ovo će biti i prava turistička atrakcija za zemlju koja i nije baš navikla na led.

Alshehi je za Euronews rekao da je prema računicama jeftinije donijeti santu leda nego korištenje desalinizacijske vode, do koje se dolazi vađenjem soli iz morske vode.

“Postrojenja za desalinizaciju iziskuju mnogo novca, a pumpanje vode iz zaljeva ubija ribe i morski život. Vjerujemo da je ovo ekonomski bolja i ekološka opcija, ne samo za UAE, već za cijeli svijet”, rekao je on.

Alshehi je podsjetio da su slični planovi postojali i ranije, a projekat Saudijske Arabije propao je 1977. godine zbog tehničkih problema.

Da bi u ovome uspio, milijarder planira da oko sante leda izgradi metalni "kaiš", a onda će brodovi preko okeana dopremiti "kocku".

Santa leda koja će da bude odabrana za korištenje biće selektovana preko satelita i mogla bi da bude duga oko 2,5 kilometra.

Očekuje se da santa tokom svog desetomjesečnog putovanja izgubi čak 30 posto mase. Putovat će od ostrva Herd na Antarktiku, do Fudžejre, jednog od sedam emirata u sklopu UAE.

Santa će donijeti milione litara svježe vode ovoj arapskoj zemlji, a donijeće i kišne oblake ispuštanjem hladnog i vlažnog zraka.

Alshehi se nada i da će ovo postatati velika turistička atrakcija.

Finalni projekat koštat će između 100 i 150 miliona dolara, uz 60-70 miliona dolara koji će biti utrošeni na testiranje.

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od najsušnijih zemlja. Klima je izuzetno sušna i za godinu dana padne manje od 100 milimetara kiše.

Uprkos tome, ona troši dvostruko više vode od globalnog nacionalnog prosjeka, što zemlju stvara na ozbiljan rizik od suša u narednih 25 godina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije