Okupili se Dodikovi sateliti ispred Suda BiH: Šta poručuju?

8
Radiosarajevo.ba
Okupili se Dodikovi sateliti ispred Suda BiH: Šta poručuju?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Pristalice Milorada Dodika ispred Suda BiH

Na Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 22. maja, nastavlja se suđenje predsjedniku bh. entiteta Rs Miloradu Dodiku koji je optužen za krivično djelo "neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH".

Kao što se može vidjeti na fotografijama koje su zabilježili fotoreporteri portala Radiosarajevo.ba, Ispred suda su se okupile pristalice predsjednika manjeg bh. entiteta Rs.

Među prvima je došao i Staša Košarac.

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih stratišta

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih stratišta

Podsjećamo, Dodik i Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, a Dodik je visokog predstavnika stavio na spisak svjedoka. 

Suđenje u ovom predmetu počelo je čitanjem optužnice 5. februara, iako je ročište o priznanju krivice održano još 16. oktobra.

Na prethodnom suđenju, Tužilaštvo BiH je predstavilo Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma kao dio svojih dokaza. Međutim, odbrana je ukazala da se radi o dijelu dokumenta koji je Tužilaštvo skinulo s internet stranice UN-a i prevelo na bosanski jezik.

Zbog toga je sutkinja Sena Uzunović zatražila od Tužilaštva BiH da dostavi dokument na engleskom jeziku, zajedno s prevodom na srpski jezik.

Danas se očekuje nastavak postupka, gdje će Tužilaštvo BiH nastaviti s iznošenjem dodatnih dokaza, uključujući dostavljanje traženih dokumenata u odgovarajućim verzijama jezika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije