Okončan postupak protiv policajaca koji su priveli novinarku Nidžaru Ahmetašević

5
Radiosarajevo.ba
Okončan postupak protiv policajaca koji su priveli novinarku Nidžaru Ahmetašević
Printscreen / Policajac s kojim je novinarka Ahmetašević došla u verbalni sukob

MUP KS okončao je unutrašnji postupak protiv policijskih službenika koji su početkom marta ove godine vrijeđali pa priveli novinarku Nidžaru Ahmetašević. Utvrđeno je da su počinili težu povredu službene dužnosti.

Izvještaj o sprovedenoj unutrašnjoj istrazi dostavljen je u dalju nadležnost disciplinskom tužiocu u Upravi policije MUP-a KS, radi pokretanja disciplinskog postupka. 

Utvrđeno je da postoji “osnovi sumnje da su oba policijska službenika Treće PU, PS Novo Sarajevo, koji su intervenisali u predmetnom događaju, počinili težu povredu službene dužnosti propisanu članom 103. stav 1. tačke a) Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo (“Neizvršavanje, nesvjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka”)”, kazali su iz MUP-a KS.

Nadležna disciplinska komisija treba da utvrdi disciplinsku odgovornost policijskih službenika.

“O provedenoj istrazi upoznat je i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo koji je na svojoj redovnoj sjednici održanoj 31.05.2021. godine, potvrdio ocjenu navedenu u predmetnom izvještaju”, navode iz MUP-a KS.

Privedena uz uvrede

Podsjetimo, Nidžara Ahmetašević je prividena 6. marta u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz MUP-a KS tada je navedeno da je privedena zbog narušavanja javnog reda i mira na način da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštene službene osobe ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka.

Na snimku koji je tada objavljen, vidjelo se i čulo kako policijski službenici vrijeđaju novinarku koja ih je snimala.

Podsjetimo, iz Udruženja BH novinari, Linije za pomoć novinarima te komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović osudili su tada hapšenje Nidžare Ahmetašević, koja je u poslijepodnevnim satima puštena na slobodu.

Ubrzo je pokrenut i unutrašnji postupak protiv policijskih službenika, a Sindikata policije KS odbacili su optužbe na račun svojih kolega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije