Oko 200 ljekara održalo polusatni štrajk upozorenja

Anadolija
Oko 200 ljekara održalo polusatni štrajk upozorenja
Arhiv / UKC Tuzla / Ilustracija
Zbog odgađanja početka pregovora o kolektivnim ugovorima i ignoriranja od strane Ministarstva zdravlja Federacije BiH oko 200 ljekara danas je u parku u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla održalo polusatni štrajk upozorenja.

Štrajk upozorenja ljekari su održali tokom polusatne pauze, tako da, kako su kazali, nije urađeno ništa na štetu pacijenata.

˝Ni do danas nisu otpočeli pregovori ni razgovori o kolektivnom ugovoru za djelatnost doktora medicine i stomatologije na nivou Federacije BiH. Mi, zastupnici zdravstvenih djelatnosti, želimo i trebamo biti uključeni u proces odlučivanja, jer se to direktno tiče našeg statusa. No, polako gubimo strpljenje zbog nezainteresiranosti za rješavanje statusa ljekara na nivou Federacije BiH˝, izjavila je doc. dr. Nermina Kravić, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona.

Govoreći o uslovima rada, Kravić je kazala da se razlikuju u pojedinim granama, da su negdje bolji, a negdje se intervencije rade u neadekvatnim uslovima, a kao primjer nestručno pripremljenog prethodnog ugovora navela je uposlenike na odjeljenjima za radiologiju.

˝Privilegije ima samo radiolog, ali ne i ostalo osoblje koje radi u zoni zračenja. Nadamo se da će ovaj štrajk uroditi plodom i da će biti pozitivnih promjena˝, kazala je Kravić.

Inače, ljekari zahtijevaju pregovore s Ministarstvom od 17. jula ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije