Ohrabrujuća vijest iz Banje Luke: Radojičić objasnio o čemu je riječ

Radiosarajevo.ba
Ohrabrujuća vijest iz Banje Luke: Radojičić objasnio o čemu je riječ
Foto: Srpskainfo / Igor Radojičić

Zaraženih: 203.842
Umrlih: 8.231
Oporavljenih: 82.866
Broj slučajeva u BiH: 38
Oporavljeni u BiH: 2

Nakon zasjedanja Štaba za vanredne situacije grada Banje Luka, gradonačelnik Igor Radojičić poručio je da ukoliko u sljedećih 24 sata ne bude nikakvih promjena, blagovremenom reakcijom uspio se ugasiti nulti klaster u Banjoj Luci.

"Znate da su nulti oboljeli prije 14 dana registrovani. To je prema stavu WHO period inkubacije. Prvi slučaj koji smo imali presječen je ujutru kada su nastavnici i đaci škole "Branko Ćopić" vraćeni kući. Poslije toga je izvršena dezinfekcija, pojedini nastavnici upućeni u kućnu izolaciju. Ta kućna izolacija od 14 dana je pred istekom. Ukoliko bi taj nulti klaster u narednih 24 sata bio miran, imali bismo najbolju vijest u cijeloj ovoj krizi, a to je da se blagovremenim reagovanjem uspio presjeći taj virus, odnosno širenje u tom nultom klasteru i da u njemu nismo imali više oboljelih. Ali evo sačekaćemo još jedan dan", poručio je Radojičić.

Gradonačelnik Banje Luke je istakao da od jučerašnje sjednice do danas imamo novih devet oboljelih, da nisu svi iz Banje Luke ali su vezani za Banju Luku.

"I dalje imamo jedno mikro žarište iz koga su sva zaražena lica. Raste broj osoba koje su pod nadzorom i koje su u kućnoj izolaciju", kaže Radojičić.

Nije dozvoljeno pravljenje žurki i roštilja na obalama Vrbasa, istakao je gradonačelnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije