OHR: Entiteti su obavezni u potpunosti poštovati odluke institucija BiH

Fena
OHR: Entiteti su obavezni u potpunosti poštovati odluke institucija BiH

Svi potezi koji bi doveli do paralize institucija Bosne i Hercegovine i spriječili njihov rad predstavljali bi veliki korak u pogrešnom smjeru stoga iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH očekuju od svih političkih stranaka da poštuju bh. institucije i osiguraju da one budu u stanju donositi odluke koje vode BiH ka priključivanju Evropi.

"Ne osvrćući se na konkretnu odluku Ustavnog suda koju nismo vidjeli, želimo podsjetiti na to da je Ustavni sud kamen temeljac na kome počiva ustavni okvir BiH, rečeno je za Fenu iz OHR-a.

Kako su dodali, u skladu s Ustavom BiH, entiteti su obavezni u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, koje su konačne i obavezujuće.

Komentirajući današnju odluku predstavnika Republike Srpske da će na nivou BiH obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, iz OHR-a su podsjetili da je prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH predviđeno Ustavom.

"Napadi na Sud ili bilo kog od njegovih članova predstavljaju neprihvatljivo miješanje u rad pravosuđa", poručeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije