OHR uputio pismo NSRS: Da li vam članstvo BiH u EU nije važno

2
Radiosarajevo.ba
OHR uputio pismo NSRS: Da li vam članstvo BiH u EU nije važno
FOTO: Radiosarajevo.ba / OHR/ Ilustracija

Stupanje na snagu zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS moglo bi da dovede do nestašice ili ograničenog izbora farmaceutskih i medicinskih sredstava ili nedostatka lijekova i sredstava za spašavanje života u RS, stoji u pismu koji je OHR uputio Narodnoj skupštini RS, a koje je u posjedu Nezavisnih novina.

"Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, sa svojom kontrolnom laboratorijom i farmakovigilancom, obezbjeđuje da svi lijekovi i medicinska sredstva koji se koriste u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni, čime se štiti sigurnost, zdravlje i dobrobit svih stanovnika BiH.

Glasanje u NS RS o zakonu uticat će na nadležnosti Agencije BiH u RS i na taj način ozbiljno narušiti mjere zaštite javnog zdravlja koje već postoje u skladu sa državnim zakonom. Koja poboljšanja javnog zdravstvenog sistema ste željeli da postignete kada ste glasali za ovaj zakon", stoji u pismu.

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Dalje se ističe da će zakon ugroziti približavanje i saradnju sa EU u pogledu unutrašnjeg tržišta, a posebno kretanja roba.

"On ugrožava budućnost BiH sa EU generalno, što je deklarisani prioritet Vlade RS. Da li vam članstvo BiH u EU nije važno", naglašeno je.

Dalje je postavljeno pitanje zašto je neophodno da usvojite zakon koji može da spriječi BiH u ispunjavanju svojih obaveza koje proističu iz međunarodnih konvencija o prometu opojnih droga i psihotropnih materija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije