OHR podržao izbor sudija: "Ne može biti političkih igara koje bi držale FBiH kao taoca"

0
Radiosarajevo.ba
OHR podržao izbor sudija: "Ne može biti političkih igara koje bi držale FBiH kao taoca"
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik pozdravlja današnje imenovanje u Domu naroda Parlamenta FBiH i na posljednju upražnjenu poziciju sudije u Ustavnom sudu FBiH. Visoki predstavnik želi uputiti pohvale zbog današnje odluke delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

Potpuno funkcionalan Ustavni sud FBiH, u punom sastavu, što omogućava tom sudu da izabere sudije na upražnjena mjesta u Vijeću za vitalni interes, nakon godina odlaganja i političkih blokada, važan je element u obnavljanju vladavine prava i funkcionalnih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik je rekao da je ovo imenovanje važan korak u provođenju Paketa funkcionalnosti FBiH koji je donio 2. oktobra.

Ko je Alen Taletović, novi sudija Ustavnog suda FBiH

Ko je Alen Taletović, novi sudija Ustavnog suda FBiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je današnje kompletiranja imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH, čime je osiguran nesmetan rad ove ključne institucije na poštovanju Ustava FBiH i sprečavanju daljnjih blokada.

Visoki predstavnik je čestitao svim novoimenovanim sudijama Ustavnog suda FBiH. Visoki predstavnik sada očekuje brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti, u skladu sa voljom birača izraženom na dan izbora.

"Ne može biti daljnjih odlaganja niti političkih igara koje bi držale FBiH kao taoca", dodao je visoki predstavnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije