Predsjednici 10 stranaka pisali Christianu Schmidtu

4
A. S.
Predsjednici 10 stranaka pisali Christianu Schmidtu
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Asocijacija bosanskohercegovačkih stranaka, koje u entitetu Republika Srpska nastupaju zajedno, Pokret za državu, uputila je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem traži uspostavu simetričnih rješenja u entitetskim zakonodavnim organima.

U otvorenom pismu istakli su da su te stranke na proteklim izborima na nivou Bosne i Hercegovine dobile podršku oko 600.000 glasača te da na u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imaju 19 poslanika, što čini 45 posto tog tijela.

Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Vojin Mijatović: "Miševi, spustite glavu kada pominjete imena Edina Ramića i Ćamila Durakovića!"

Vojin Mijatović: "Miševi, spustite glavu kada pominjete imena Edina Ramića i Ćamila Durakovića!"

"Vašom odlukom, kojom ste nametnuli amandmane na Ustav Federacije BiH i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a koja je donesena 2. oktobra u toku održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini, i stupila je na snagu odmah, prekršili ste demokratska načela Ustava Bosne i Hercegovine, a posebno načelo vladavine prave, princip pravne sigurnosti i legitimnog očekivanja.

Obzirom na obim i intenzitet izmjena Ustava i Zakona, trebao je biti osiguran period prilagođavanja između stupanja na pravnu snagu novog zakona (Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona) i stupanja van snage starog zakona (Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona), kako bi svaki subjekt ostvario legitimna očekivanja.

Vi ste propustili da to uradite i na taj način ste postupili suprotno načelu vladavine prava i principu pravne sigurnosti. Posebno se to odnosi na činjenicu da politički subjekti koji su uzeli učešće u izbornom procesu, koji prilikom sačinjavanja izbornih lista u roku koji je odredila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, nisu mogli ostvariti svoja legitimna očekivanja, jer su gradili na osnovu pravnih pravila koja su važila na dan 4. jula i na tome da će vlasti jednako i ujednačeno za sve primijeniti izborna pravila koja su bila na pravnoj snazi u vrijeme potvrđivanja kandidatskih lista i u vrijeme trajanja izbornog procesa", dodali su.

Iz Pokreta za državu ističu da je visoki predstavnik Christian Schmidt narušavanjem principa pravne sigurnosti narušio i prava koja garantuje Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

"Vašom nametnutom odlukom ne nude se pravična i cjelovita rješenja, jer se njima ne implementiraju presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Nametnutom odlukom se dodatno pojačava asimetrija u pogledu nadležnosti i funkcija Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a, kao i predsjednika i potpredsjednika FBiH i RS-a.

Vojin Mijatović rezimirao Izbore 2022: "Apsolutni sam pobjednik po broju glasova u dijaspori'

Vojin Mijatović rezimirao Izbore 2022: "Apsolutni sam pobjednik po broju glasova u dijaspori'

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku da su Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali ravnopravni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine te da je prilikom implementacije te odluke u entitetskim ustavima jasno propisano da su u oba bosanskohercegovačka entiteta, Bošnjaci, Srbi i Hrvati, kao konstitutivni narodi, i Ostali, ravnopravni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, bez obzira na kojem dijelu teritorije BiH žive, što podrazumijeva jednakost, ravnopravnost i nediskriminaciju bilo kojeg građanina.

Međutim, nametnutom odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Wolfganga Petriča, donesenom 19. aprila 2002. godine, nisu osigurani mehanizmi zaštite principa ravnopravnosti na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Umjesto toga, uspostavljena su asimetrična rješenja u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, čime je vlastima u entitetu RS omogućeno da nastave provoditi otvoreni aperthejd, diskriminaciju i dominaciju nad građanima nesrpske nacionalnosti. Tim rješenjima, Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS, unatoč pomenutoj odluci Ustavnog suda BiH kojom im se garantira ravnopravnost, onemogućen je izbor vlastitih predstavnika i efikasna zaštita vitalnog nacionalnog interesa", naglasili su iz Pokreta za državu.

Kao primjer su naveli protivustavno uskraćivanje prava na bosanski jezik.

"Vašom nametnutom odlukom od 02. oktobra 2022. godine, koja se odnosi isključivo na entitet Federacija BiH, Vi idete i korak dalje: dodatno ste unaprijedili politički status konstitutivnih naroda Hrvata i Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine, iako su predstavnici ovih naroda i do sada imali efikasne mogućnosti za zaštitu svojih vitalnih nacionalnih interesa u ovom entitetu, a potpuno ste zanemarili položaj konstitutivnih naroda Bošnjaka i Hrvata u entitetu Republika Srpska. Time ste produbili etničke i etnoteritorijalne podjele unutar Bosne i Hercegovine, te ste na ovaj način postupali suprotno Odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda.

Visoki predstavnik selektivno implementirao Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju "Ljubić", za koju je ranije sam OHR potvrdio da je implementirana te da je istovremeno ignorisao vitalno važne presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju "Komšić" i presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić/Finci, Zornić, Pilav i druge, koje se odnose na nespornu diskriminaciju naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Povećanjem broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i povećanjem broja delegata koji predlažu listu kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine, osigurali ste presudan utjecaj HDZ-a, odnosno HNS-a, na konstituisanje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, a posredno i na nivou Bosne i Hercegovine. Time ste svjesno pojačali ulogu političkog faktora koji je blokirao procese u Federaciji BiH, onemogućivši, uz ostalo, implementaciju izbora iz 2018. i formiranje nove Vlade FBiH, kao i izbor sudija Ustavnog suda FBiH", podvukl isu iz Pokreta za državu.

Iz Pokreta za državu tvrde da je visoki predstavnik Christian Schdmit ostavio na snazi mehanizam koji značajno usporava, a vrlo često i zaustavlja zakonodavni proces u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Umjesto uklanjanja asimetričnih rješenje u entitetima, bjelodano jasne diskriminacije i neravnopravnosti kojoj su izloženi Bošnjaci i Hrvati u entitetu Republika Srpska, rezultat vaših nametnutih rješenja su pojačanje asimetrije i produbljena diskriminacija.

Edin Subašić: Ključni dani za budućnost Bosne!?

Edin Subašić: Ključni dani za budućnost Bosne!?

Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, kroz sve odluke međunarodnih i domaćih sudova, kao i političkom akcijom međunarodne zajednice i domaćih aktera, evolutivnim putem BiH građena kao istinska parlamentarna demokratija postepenim smanjenjem utjecaja etničkog i jačanjem građanskog principa u interesu svih naroda i građana.

Svojim odlukama zaustavili ste ovaj proces, dodatno ojačali Dom naroda - etničko i time umanjili značaj Predstavničkog doma kao istinskog doma demokratije - građansko. Zaustavili ste jedan pozitivan proces i nagovijestili obrnut smjer, smjer jačanja etničkog na račun građanskog. Posljedice toga mogu biti fatalne, jer bilo kakve dodatne etničke, vode u moguće teritorijalne podjele", dodali su iz Pokreta za državu i podvuki da traže od visokog predstavnika da povuče odluku donesenu 2. oktobra 2022. godine, te da umjesto nje nametne rješenja koja će omogućiti postizanje potpune ravnopravnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i simetrična rješenja u oba bh. entiteta.

Otvoreno pismo su potpisali Semir Efendić (Stranka za BiH), Nermin Nikšić (SDP), Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Željko Komšić (DF), Muhamed Fazlagić (Građandski savez), Elza Pirić (PDA), Sevlid Hurtić (zeleni), Enver Bijedić (SD BiH), Nermin Ogrešević (NES).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije