Dom naroda imenovao sudije Ustavnog suda FBiH

0
L. M.
Dom naroda imenovao sudije Ustavnog suda FBiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Parlament FBiH

Imenovanje sudija u Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine bilo je jedna od tačaka dnevnog reda na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Za suce Ustavnog suda FBiH imenovani su prema prijedlogu predsjednika i potpredsjednika FBiH:

  1. Ajša Softić, iz reda bošnjačkog naroda
  2. Mirko Miličević, iz reda hrvatskog naroda
  3. Branimir Orašanin, iz reda srpskog naroda
Čavara kaže da je 'najbolji čovjek na američkoj crnoj listi': "Ponosan sam"

Čavara kaže da je 'najbolji čovjek na američkoj crnoj listi': "Ponosan sam"

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Marinko Čavara, predsjednik FBiH, tokom izlaganja predstavio je ova tri kandidata kao prijedlog vrha FBiH, a nakon glasanja, Dom naroda potvrdio je ova imenovanja.

Tokom sjednice došlo je i do rasprave oko blokade rada institucija FBiH između Čavare, delegata SDA Jamina Duvnjaka i delegata SDP-a Anera Žuljevića.

Žuljević je kazao kako nije uredu da se samo potvrdi prijedlog predsjednika FBiH, a da se javnosti ne objasni zbog čega je obesmišljen rad ove institucije. Rekao je da je jako važno reći da se delegatima obratio čovjek za čiji prijedlog trebaju glasati, a on je na američkoj crnoj listi.

"Zašto bih se stidio bilo čega. Nije imenovana Vlada FBiH jer nije bilo političkog dogovora. Svi imamo udjela u ovom procesu. Nije korektno govoriti da sam ja nešto blokirao kada je to stvar političkog dogovora svih uključenih strana", odgovorio je Čavara uz komentar da je od svih ljudi iz BiH na crnoj listi on najbolji.

Rasprava je nastala zbog imenovanja Ajše Softić, supruge potpredsjednika SDA Safeta Softića, o tome da li je ova odluka politički motivirana. Vibor Handžić, Igor Stojanović i Elmedin Konaković su od Marinka Čavare tražili su da objasni zašto su baš pomenute tri osobe predloženi za sudije.

Nakon rasprave, usvojena je Odluka o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH sa 33 glasa za, šest suzdržanih i šest protiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije