Nakon sjednice NS RS / OHR: Odluke visokog predstavnika se moraju u potpunosti provesti

30. 07. 2021. u 19:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) oglasio se u petak nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) na kojoj su, podsjećamo, usvojena dva entitetska zakona.

Iz OHR-a su za televiziju N1 komentirali zakone i zaključke koji su usvojeni u NSRS, a tiču se izmjena Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Željeli bismo podsjetiti sve organe vlasti na njihovu obavezu da se u potpunosti pridržavaju Općeg okvirnog sporazuma za mir, svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika, koje se moraju u potpunosti provesti”, poručeno je iz OHR-a.

Podsjećamo, slična izjava iz OHR-a došla je i prošle sedmice. Kako je navedeno, Ured visokog predstavnika odbacio je svaku vrstu potencijalnih manipulacija kojima bi se tvrdilo da su amandmani na Krvični zakon BiH koje je prošlog petka donio visoki predstavnik Valentin Inzko usmjereni protiv jednog od tri naroda.

Ipak, samo sedam dana kasnije iz RS-a ali i od zvaničnika iz entitetske skupštine u Banjoj Luci došle su potpuno drugačije poruke. Nakon hitne sjednice NS RS stigle su uvrede na račun Inzka te diskreditacija rada OHR-a.

Tako je predsjedavajući NS RS Nedjeljko Čubrilović nakon posebne sjednice entitetskog zakonodavnog organa rekao da je, nakon poteza NS RS za koji su glasali svi prisutni poslanici iz stranaka čije je sjedište u RS-u, primjena Inzkove odluke o nametanju izmjena Krivičnog zakona BIH u kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca nemoguća u RS-u.

Podsjećamo, Čubrilović je rekao i to da je odluka Valentina Inzka iskomplicirala situaciju u našoj zemlji.

"Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata", rekao je novinarima u Banjoj Luci Čubrilović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA