Čubrilović nakon sjednice NS RS: Ovo je crvena linija za RS, Inzko je zlatna ribica

18
Radiosarajevo.ba
Čubrilović nakon sjednice NS RS: Ovo je crvena linija za RS, Inzko je zlatna ribica
Foto: Twitter / Nedjeljko Čubrilović na konferenciji za medije u NS RS

Predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) Nedjeljko Čubrilović je nakon posebne sjednice entitetskog zakonodavnog organa potvrdio da je NS RS po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika. 

Čubrilović je na konferenciji za medije poručio da će, nakon ovog poteza NS RS za koji su glasali svi prisutni poslanici iz stranaka čije je sjedište u RS-u, primjena Inzkove odluke o nametanju izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca sada nemoguća u RS-u.

Inzkova odluka neće biti moguća. Odluka je bila pogrešna, nepotrebna, iskomplikovala je situaciju u BIH”, rekao je Čubrilović.

Na konferenciji za novinare, Čubrilović je poručio da su svi akteri i stranke sa sjedištem u bh. entitetu RS jednoglasno podržali odluku entitetske skupštine. Naveo je da su glasali članovi stranaka SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslanička grupa NDP.

Prema riječima Čubrilovića, RS je jedinstvena u tom potezu, što dokazuje podrška svih srpskih poslanika, te da je za njih ovo crvena linija. Osim toga, on je naglasio da je odluka Valentina Inzka iskomplicirala situaciju u BiH.

"Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata", rekao je Čubrilović.

Kako je kazao medjima, krajnji cilj je bio proglasiti RS genocidnom tvorevinom što je želja bošnjačkih političara. Ponovio je stare izjave predstavnika iz RS-a u kojima se naglašava da je "BIH sastavljena od RS i FBIH, sa tri konstitutivna naroda i da jedan narod ne pristaje da se ponižava".

Podsjećamo, na posebnoj sjednici NSRS donesena su i usvojena dva zakona i jedan zaključak:

– Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, koja se odnosi na Zakon o dopuni krivičnog zakona BiH po hitnom postupku;

– Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS po hitnom postupku.

– Zaključak kojim se prihvata zaključak sa sastanka predsjednika partija koji je održan 26.7. 2021. godine.

Oba zakona i zaključak su usvojeni jednoglasno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije