OHR objavio Schmidtovu odluku: Ovo su najvažnije stavke koje je nametnuo

3
Radiosarajevo.ba
OHR objavio Schmidtovu odluku: Ovo su najvažnije stavke koje je nametnuo
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) oglasio se saopćenjem u kojem su predstavili najvažnije izmjene koje je nametnuo.

Izmjene se, podsjetimo, odnose na integraciju izbornog procesa.

"Bliže nam se još jedni izbori, ali vlasti u Bosni i Hercegovini nisu se pozabavile brojnim problemima, nedoumicama i pitanjima koja su se pojavila u prethodnim izbornim ciklusima, kao i velikim odstupanjima od međunarodnih demokratskih standarda na koja su ukazivali međunarodni partneri u posljednjih 15 godina.

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Stoga je Visoki predstavnik prepoznao potrebu da intervenira, imajući u vidu nedostatak sposobnosti ili volje domaćih vlasti da isprave ozbiljne nedostatke u izbornom procesu. Biračima u BiH mora se dati jednaka šansa da sudjeluju na izborima i mora im se osigurati da će njihov glas biti adekvatno prebrojan i poštovan u narednom formiranju vlasti. Izbornu krađu treba sustavno spriječiti.

S tim ciljem, a nakon brojnih konzultacija s međunarodnim partnerima, domaćim tijelima, političkim predstavnicima i nevladinim organizacijama, visoki predstavnik je dostavio paket mjera za jačanje izbornog integriteta u BiH.

Ovaj paket se bavi nizom različitih područja, a detalji se mogu pronaći na web stranici OHR-a. Ukratko, usvojene izmjene se odnose na sljedeće:

Poboljšan integritet i nadzor glasanja i prebrojavanja glasova, uključujući povećanu sigurnost rukovanja izbornim materijalom prije i nakon glasanja te profesionalizaciju izbornih odbora.

Veća transparentnost registracije birača, posebno onih koji glasaju u odsutnosti i izbjeglica, kao i provjera podataka iz biračkog registra.

Povećana transparentnost i sigurnost tokom cijelog izbornog procesa, od početka do kraja, uključujući elektroničku identifikaciju birača, videonadzor i elektroničko prebrojavanje glasačkih listića, između ostalih mjera.

Jasnija zaštita ljudskih i građanskih prava prije, tokom i nakon izbora, uključujući preciznije procedure za rješavanje prigovora, izricanje sankcija i unapređenje ravnopravnosti spolova.

Sprječavanje manipulacije biračima, uključujući strože mjere protiv preuranjene političke promocije i lažnih vijesti, uz veću transparentnost financiranja kampanja i medija.

Nesmetano provođenje izbora uz pravodobno osiguranje sredstava i poboljšane definicije nadležnosti, integriteta i nezavisnosti Centralne izborne komisije BiH.

Uzimajući u obzir opseg ovog paketa, kao i kratko vrijeme preostalo do sljedećih izbora, navedene mjere treba uvoditi postupno za općinske izbore 2024. u odabranim pilot područjima kako bi bile testirane i spremne za široku primjenu za Opće izbore 2026", naveli su iz OHR-a.

Kompletnu odluku pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije