Šehić: Schmidtova odluka spriječit će da birač glasa po 10 puta, dodavanje glasova, falsificiranje

2
F.V.
Šehić: Schmidtova odluka spriječit će da birač glasa po 10 puta, dodavanje glasova, falsificiranje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Izbori

Bivši član Centralne izborne komisije (CIK BiH) i jedan od osnivača Foruma građana Tuzla Vehid Šehić u izjavi za Radiosarajevo.ba pozdravio je tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je danas nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice za našu zemlju Christian Schmidt.

"Ovaj korak će vratiti povjerenje građana u izborni proces. Dodatno vjerujem da će potaknuti ljude koji nisu izlazili na izbore, jer nisu htjeli da se njihovim glasovima manipulira, da obave svoju građansku dužnost. Ovim će naš glas da se poštuje. Također, oni koji budu birani imat će veći legitimitet, jer ovi danas nemaju ni približan legitimitet kako tvrde. Ovo je nešto normalno. Visoki predstavnik ništa nije radio na svoju ruku. Ovo su ujedno bile i preporuke Venecijanske komisije, ali i Koalicije 'Pod lupom' koja godinama daje ove preporuke", kazao je Šehić za Radiosarajevo.ba.

On kaže da su birački odbori bili najslabija karika izbornog procesa zbog nesavjesnih ljudi.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

"Visoki predstavnik je dao zadatak Centralna izborna komisija imenuje predsjednike i potpredsjednike odbora. Predviđene su oštrije sankcije za neodgovorne, i one se moraju poštovati. Ovaj odluka je bitna i s moralne strane, jer je zabranjeno da osobe koje su pravosnažno osuđene za ratne zločine mogu kandidirati, vraćaju se, dakle, moral i etika u politički život", naglasio je.

Ono što se posebno bitno, po Šehiću, jeste uvođenje skenera i sličnih mjera kojima će se spriječiti da jedna osoba glasa po deset puta, da se ponoštavaju listići, da se ubacuju listići u 19 sati na izborni dan, da se falsificiraju potpisi i drugo što je rađeno u procesu zloupotreba, čime se dovodio u pitanje izborni proces.

"Napadati visokog predstavnika što nameće ovakva rješenja je neumjesno. Imali su naši dobro plaćeni političari vremena da usvoje izmjene. Schmidt radi njihov posao. Osim toga, nije se bavio drugim izmjena poput članova Predsjedništva, jer će se one odnositi tek na period 2026.", zaključio je Šehić, apelirajući na uvođenje novina u pogledu kontrole finansiranja stranaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije