OHR i PIC počeli raditi na pitanju državne imovine: Formirana radna grupa sa pravnim ekspertima

3
Radiosarajevo.ba
OHR i PIC počeli raditi na pitanju državne imovine: Formirana radna grupa sa pravnim ekspertima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zgrada OHR-a

Ured visokog predstavnika Christiana Schmidta, uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), formirao je Radnu grupu eksperata, kao dio procesa tehničkih konsultacija o državnoj imovini.

Kako je objavljeno iz OHR-a, ova radna grupa ima zadatak da na nivou eksperata vrši pravnu analizu različitih aspekata koji se odnose na raspodjelu imovine između države i drugih nivoa vlasti.

"Prva radna sjednica u okviru procesa tehničkih konsultacija održana je danas u Sarajevu. Radna grupa, koju čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci, organizirat će redovne radne sastanke na kojima će njeni članovi vršiti procjenu različitih tehničkih i pravnih aspekata vlasništva, korištenja i upravljanja državnom imovinom, te analizirati različite modele upravljanja tom imovinom, uključujući i primjere iz drugih zemalja", saopćeno je iz OHR-a.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Cilj Radne grupe je da sakupi niz stručnih mišljenja i informacija kako bi Parlamentarnoj skupštini pružila pomoć u provođenju aktivnosti usmjerenih na rješavanje pitanja državne imovine.

"Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između državnog i drugih nivoa vlasti prvi je cilj Programa 5+2 i obaveza bosanskohercegovačkih vlasti na čije rješavanje se već dugo čeka", navodi se u saopćenju iz OHR-a.

Podsjetimo, lideri stranaka iz vladajuće koalicije u RS potpisali su u Narodnoj skupštini RS zajedničku izjavu o zaštiti navodne imovine RS.

Sastanku su prisustvovali predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici RS u zajedničkim institucijama.

Izjavu su potpisali i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS Nedeljko Čubrilović, NPS Darko Banjac, DNS Nenad Nešić, SPS Goran Selak i NDP Bojan Šapurić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici opozicije, SDS, PDP i Lista za pravdu i red.

Predsjednik RS i lider SNSD Milorad Dodik rekao je da je današnji dokument isti kao onaj što je prije nekoliko dana dogovoren.

"Sve partije koje su onda bile to su potpisale, osim SDS. Ovaj plan aktivnosti podržava Dejtonski sporazum, ali i naša prava. RS ovim dokumentom ulazi u proces jačanja svojih nadležnost. Od 21. zaključka svi su usmjereni ka jačanju RS", rekao je, između ostalog, Milorad Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije