Stranke iz entiteta RS potpisuju izjavu o državnoj imovini: Dodik nastavlja putem secesije

22
L. Memčić
Stranke iz entiteta RS potpisuju izjavu o državnoj imovini: Dodik nastavlja putem secesije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Kako je i najavio predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, stranke iz ovog entiteta danas, 24. aprila, će potpisati zajedničku izjavu o pitanju državne imovine.

Sastanak će biti održan u zgradi Narodne skupštine RS u 15 sati, a na prethodnom nisu učestvovali Partija demokratskog progresa (PDP) i i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića. Oni će danas imati priliku da stave potpis na ovu izjavu.

Dodik je naveo kako je pitanje imovine "trajno riješeno Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH i da to pitanje neće biti razmatrano u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH".

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Povod za ovo antidržavno djelovanje bila je zajednička izjava o državnoj imovini koju su potpisali lideri probosanskih stranaka te članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića. Izjavu su potpisali predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik SBiH-a Semir Efendić.

Skandalozna tačka u izjavi političara iz RS, koja je izazvala najviše zabrinutosti u javnosti, je ona u kojoj se "obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje granice između entiteta".

Nakon te najave reagirali su predstavnici vlasti, odnosno probosanskih stranaka, koji su ovo okarakterisali kao 'poziv na rat'.

Dodik ponovo prijeti: "RS i Srbija će biti država, neka nas Bošnjaci i Hrvati ostave na miru"

Dodik ponovo prijeti: "RS i Srbija će biti država, neka nas Bošnjaci i Hrvati ostave na miru"

Izjavom se također nalaže sudijama Ustavnog suda BiH iz manjeg bh. entiteta da obustave rad u ovoj instituciji sve dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Najavili su i posebnu sjednicu NSRS na kojoj će, kako se navodi, ukinuti nadležnosti Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Ovo je samo jedan od secesionističkih narativa i djelovanja Milorada Dodika koji svoje ciljeve provodi i kroz entitetske institucije.

Dodik najavio zajedničko djelovanje stranaka iz RS u vezi državne imovine: "Sutra će biti riješeno"

Dodik najavio zajedničko djelovanje stranaka iz RS u vezi državne imovine: "Sutra će biti riješeno"

Skandalozan, ali i zabrinjavajući govor održao je u nedjelju na obilježavanju Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac u Donjoj Gradini. Ponovo je pričao o ujedinjenju bh. entiteta RS sa Srbijom.

"Želimo reći jasno da nije nikakva iluzija niti prijetnja da RS iskaže svoju volju, narodnu volju za formiranje svoje države jer ne možemo živjeti u BiH koja nas stiska i ugrožava naše slobode.

Ideju koju imamo da RS proglasimo državom i ujedinimo sa Srbijom mora da bude vlasništvo svakog čovjeka ovdje. Bez obzira na prijetnje, ovdje se radi o nama. Ne pravimo državu na nečijoj tuđoj teritoriji. Ovo je naša država, sloboda i imovina. Treba nam država je želimo slobodu. Bez države nemamo slobodu. Zato hoćemo državu. Ne želimo ništa loše Bošnjacima ni Hrvatima, ali im kažem pustite nas na miru. Ne možemo zajedno", kazao je Dodik dok se iz međunarodne zajednice niko nije oglasio ni utješnim saopćenjem, a kamoli konkretnim potezima.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije