Ambasada SAD: Milorad Dodik je u krivu ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob

9
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD: Milorad Dodik je u krivu ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob
Twitter / Ambasada SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkoih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je na nove najave Dodika o otcijepljenju Republike Srpske.

Njihovu objavu na Twitteru prenosimo u cijelosti:

"Evo činjenica: Republika Srpska je entitet u BiH. Ona ne postoji izvan Bosne i Hercegovine, a prema Ustavu BiH, ni entitet niti bilo koja druga administrativna jedinica nižeg nivoa nema pravo na otcjepljenje ili ujedinjenje s drugom državom.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Milorad Dodik je u krivu ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob. Sjedinjene Države će štititi Bosnu i Hercegovinu i osigurati da se održi njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.

Podsjetimo, lideri stranaka iz vladajuće koalicije potpisali su u Narodnoj skupštini RS zajedničku izjavu o zaštiti navodne imovine RS.

Sastanku su prisustvovali predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici RS u zajedničkim institucijama.

Izjavu su potpisali i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS Nedeljko Čubrilović, NPS Darko Banjac, DNS Nenad Nešić, SPS Goran Selak i NDP Bojan Šapurić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici opozicije, SDS, PDP i Lista za pravdu i red.

Predsjednik RS i lider SNSD Milorad Dodik rekao je da je današnji dokument isti kao onaj što je prije nekoliko dana dogovoren.

"Sve partije koje su onda bile to su potpisale, osim SDS. Ovaj plan aktivnosti podržava Dejtonski sporazum, ali i naša prava. RS ovim dokumentom ulazi u proces jačanja svojih nadležnost. Od 21. zaključka svi su usmjereni ka jačanju RS", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije