Ogorčenje bh. javnosti nakon Schmidtovog nastupa: "Otvoreno laže, ne zaslužuje dužnost koju obavlja"

37
Radiosarajevo.ba
Ogorčenje bh. javnosti nakon Schmidtovog nastupa: "Otvoreno laže, ne zaslužuje dužnost koju obavlja"
Foto: EPA - EFE / Christian Schmidt

Pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva održano je danas, 30. januara, saslušanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Schmidt je odgovarao na pitanja britanskih parlamentaraca - uglavnom nedorečeno i neprecizno. Nakon saslušanja uslijedile su brojne kritike na društvenim mrežama.

Jasmin Mujanović, politolog sa univerziteta York u Sjedinjenjim Američkim Državama, kazao je da "Schmidt otvoreno laže".

Schmidt se obratio u Britanskom parlamentu: Šta je rekao o Dodiku, HDZ-u, formiranju vlasti...

Schmidt se obratio u Britanskom parlamentu: Šta je rekao o Dodiku, HDZ-u, formiranju vlasti...

"Schmidt otvoreno laže Donjem domu Britanskog parlamenta o tome kada je od hrvatske vlade primio orden Ante Stračevića", napisao je Mujanović i dodao kako Schmidt nije primio orden 2012. godine kako je on to rekao pred britanskim parlamentarcima, već da postoji snimak koji potvrđuje da je Schmidt preuzeo orden u januaru 2020. godine, da bi kasnije, u decembru iste godine, procurila informacija da je on novi kandidat za visokog predstavnika u BiH. 

"Evo dokaza s Facebook stranice Christiana Schmidta. 16. januar 2020. prima visoku počast od hrvatske vlade. Čista laž kada je izravno upitan od strane parlamentarke Alicia Kearns o zabrinutosti u vezi sa sukobom interesa", naveo je Mujanović. 

Nedžad Ahatović, politički i vojni analitičar iz Sarajeva, osvrnuo se na tvrdnje visokog predstavnika o ruskom utjecaju u BiH.

"Predsjedavajuća Odbora za Vanjsku politiku Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva (Alicia Kearns, op. SB) zna više o ruskom uticaju u BiH od Schmidta. Skreće mu pažnju na Noćne Vukove, a samo što zaplakao nije kad ga je pitala zašto nije vratio orden Ante Starčevića Hrvatskoj kada su ga optužili da favorizira HDZ. Njemačka se samo bruka", poručio je Ahatović.

Univerzitetski profesor iz Zenice i bivši ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić smatra da je Schmidtov današnji nastup potvrda da on ne zaslužuje poziciju visokog predstavnika. 

"Prema onome što je rekao pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije Christian Schmidt ne zaslužuje odgovornu dužnost koju obavlja. Prikrivao je probleme, umanjivao ih, navijao za susjede, prebacivao odgovornost, ljutio se...", napisao je Kozlić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (37)

/ Povezano

/ Najnovije