Oglasio se i Varhelyi: Samo ovo može približiti BiH članstvu u EU

3
Fena
Oglasio se i Varhelyi: Samo ovo može približiti BiH članstvu u EU
Foto: EPA-EFE / Oliver Varhelyi

Podsjetio sam da se BiH izjasnila u skladu sa stavom Evropske unije povodom Ukrajine i to pokazuje da BiH podržava svoj put ka EU, rekao je EU komesar za proširenje Oliver Varhelyi u zaključnim primejdbama na kraju sjednice Evropskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o situaciji u BiH.

"Međutim, trebamo biti svjesni unutrašnjih tenzija.

Zapovjednik EUFOR-a odlučio je udvostručiti broj trupa, ali je to samo mjera predostrožnosti jer trenutno ne postoji prijetnja po sigurnost", kazao je on.

Intervencija vatrogasaca: Uklanjanje dijelova fasade na zgradi Estrade u Sarajevu

Intervencija vatrogasaca: Uklanjanje dijelova fasade na zgradi Estrade u Sarajevu

Naglasio je da ovaj potez predstavlja posvećenost EU stabilnosti i miru u BiH.

"Očekujemo reforme i ispunjenje 14 prioriteta EU. Njihovo ispunjavanje je jedino što može približiti BiH članstvu u EU", zaključio je komesar Varhelyi.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je pismo najvišim dužnosnicima Evropske komisije u kojem je zatražio da institucije EU ''stave u razmatranje mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini''.

U pismu koje je uputio predsjedniku Vijeća EU Charlesu Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, komesaru EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu, te Oliveru Varhelyju, komesaru za susjedsku politiku i proširenje, Komšić se prvo osvrnuo na trenutnu invaziju Rusije na Ukrajinu koja je 28. februara zatražila članstvo u EU.

Potom je komentirao usklađivanje vanjske politike BiH s vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije te kazao da je "više nego ikada je potrebno europsko jedinstvo i jasan signal da je Zapadni Balkan dio Evrope, a države koje ga čine neupitne buduće članice EU".

S druge strane, Varhelyi već izvjesno vrijeme slovi kao "prijatelj" politike Milorada Dodika, a često se podsjeća kako ga je na trenutnu poziciju predložio Viktor Orban, "ikona europske desnice".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije