Oglasio se Duraković: 'Ovo je politički potez bez presedana, događaj sa nesagledivim posljedicama'

10
Radiosarajevo.ba
Oglasio se Duraković: 'Ovo je politički potez bez presedana, događaj sa nesagledivim posljedicama'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ćamil Duraković

Potpredsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković oglasio se nakon što je danas, 12. septembra visoki predstavnik Christian Schmidt otkazao sastanak koji su trebali održati u Banjoj Luci.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Danas sam u svom kabinetu trebao dočekati Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Njegovu ekselenciju Christiana Schmidta, no do sastanka nije došlo budući da sam svega par sati prije najavljenog sastanka obaviješten da je isti otkazan te da će OHR naknadno obavijestiti javnost o razlozima otkazivanja istog. Nema dovoljno dobrog razloga zbog kojeg navedeni sastanak ne bi bio održan.

Kinezi ostavili predivnu poruku kod murala posvećenog Miroslavu Ćiri Blaževiću

Kinezi ostavili predivnu poruku kod murala posvećenog Miroslavu Ćiri Blaževiću

Prije par dana, predsjednik entiteta RS, Milorad Dodik pompozno je najavio da 'pripremaju uredbu o hapšenju i deportaciji Christiana Schmidta iz eniteta RS', a nedugo poslije toga, nakon što je Visoki predstavnik najavio posjetu entitetu RS, predsjednik NSRS, Nenad Stevandić je rekao da će ipak policija biti ta koja će Christiana Schmidta braniti od naroda.  

Jučer, pošto je vijest o najavljenom sastanku u Kabinetu potpredsjednika entiteta RS između mene, kao potpredsjednika Entiteta i gospodina Davora Pranjića kao dopredsjednika sa Christianom Schmidtom dospjela u javnost, ja sam dobio Naredbu, koju je potpisala Jelena Pajić-Baštinac a kojom nam gospođa Jelena zabranjuje da u zgradi institucija eniteta RS održavamo sastanke sa 'licem koje se lažno predstavlja kao Visoki predstavnik u BiH'. Istom Naredbom, gospođa Jelena nas obavještava da ukoliko 'postupimo suprotno ovoj Naredbi Služba predsjednika entiteta RS će naložiti Upravni za obezbjeđenje ličnosti i objekta MUP-a RS da zabrani ulazak Visokom predstavniku u zgradu entitetskih institucija. 

Ja sam, naravno, odbacio ovu Naredbu osobe koja nema aposlutno nikakvo legitimno pravo da meni kao legitimno izabranom potpredsjedniku bilo šta naređuje, jednako kao što bih odbacio istu Naredbu čak i da ju je potpisao Milorad Dodik. Ipak, sastanak je otkazao niko drugi, no Christian Schmidt!

Bursać: Dan kada je visoki predstavnik kapitulirao i sam sebe ukinuo!

Bursać: Dan kada je visoki predstavnik kapitulirao i sam sebe ukinuo!

Ne mogu potisnuti osjećaj dubokog razočarenja i zebnje za budućnost kako ove države tako i njenih građana, a ne političkih elita. U teškoj geopolitičnoj svakodnevnici, međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo je podlegla pritiscima i prijetnjama te kapitulirala pred politikama koje prijete miru, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Ovo je politički potez bez presedana, historijska prekretnica te događaj sa nesagledivim posljednicama po sveukupno političku situaciju u našoj državi.

Ako međunarodna zajednica nije u stanju zaštititi Visokog predstavnika na tlu entiteta RS, šta da očekuju građani entiteta RS ukoliko politike koje prijete miru i sigurnosti nastave nesmetano da se provode? 

Apelujem na sve one koji vole ovu državu da naozbiljnije shvate ovaj historijski i društveni politički trenutak. Od naših prijatelja u svijetu očekujem i dalju naklonost državi Bosni i Hercegovini, te posvećenost u cilju dobrobiti svih njenih građana", napisao je Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije