Oglasio se CIK: Evo kakva je izlaznost na izborima do 15 sati u sarajevskim općinama

0
Fena
Oglasio se CIK: Evo kakva je izlaznost na izborima do 15 sati u sarajevskim općinama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Lokalni izbori 2024

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je da je na lokalnim izborima u BiH do 15 sati glasalo 34,98 glasača što je u rangu prethodnog izbornog ciklusa.

Na osnovu informacija policijskih i sigurnosnih agencija, kako je dodala, raspolažu s podacima o narušavanju javnog reda i mira u nekoliko izbornih jedinica, kao i sa informacijama o sumnjama u određena krivična dijela.

"Ono što je jako važno je da se odmah pozivaju nadležna tužilaštva po prijavama policije i da se u svakom slučaju u kojoj imamo sumnju da je izvršeno krivično dijelo vrše dalje radnje. Ovdje je riječ o problemima koji su se u toku dana desili. Po jedan slučaj, u Bratuncu gdje imamo sumnje na kupovinu glasova, u Tesliću sumnje u glasanje za drugog, u Kozarskoj Dubici uništavanje izbornih isprava, u Zvorniku prijetnje upućene na biračkom mjestu, a u Derventi je također došlo do uništenja izbornih isprava", navela je Hadžiabdić na konferenciji za novinare.

Zatvorena birališta u BiH: Pet sigurnih pobjeda za HDZ, a po tri za SDA i SNSD

Zatvorena birališta u BiH: Pet sigurnih pobjeda za HDZ, a po tri za SDA i SNSD

Što se tiče ostalih događanja, po ocjeni Centralne izborne komisije, ovo je dosta uobičajen izborni dan. Hadžiabdić je navela da postoje kršenja i narušavanja izborne šutnje i da su dosad dobili 142 prijave.

"Što se tiče povreda na biračkim mjestima, za koje sam ranije rekla da su u prvom stepenu nadležne općinske odnosno izborne komisije, imamo informacije o 39 prijava. Radi se o tome da je dolazilo do kraćih prekida na pojedinim biračkim mjestima u pojedinim izbornim jedinicama, nakon čega je proces nastavljen. Uglavnom je proces prekidan ili zbog verbalnih ili fizičkih napada, problema sa posmatračima na nekoliko mjesta", dodala je Hadžiabdić.

Kada je riječ o pilot projektima, Hadžiabdić je rekla da se izborne tehnologije koje primjenjuju na ovim izborima i dalje uspješno testiraju.

"Ima problema s očitavanjem otiska prsta naročito kod starijih osoba, ima problema nekada i sa opremom čiji se dijelovi zamjenjuju, ali ne novih problema koji bi uticali na prekid ili odustajanje od primjene određenih izbornih tehnologija. Sve ove probleme mi promptno rješavamo u saradnji s predsjednicima općinskih izbornih komisija", rekla je Hadžiabdić.

Lokalni izbori 2024 | Za glas se u BiH nudilo 200 maraka, slučaj odmah prijavljen, a evo i gdje

Lokalni izbori 2024 | Za glas se u BiH nudilo 200 maraka, slučaj odmah prijavljen, a evo i gdje

U četiri sarajevske općine se biraju novi načelnici i vijećnici.

U izbornoj jedinici 139A Novo Sarajevo do 15 sati glasalo je 18.464 birača, što čini 27,46 posto od ukupno registriranih 67.244 birača.

U Starom Gradu Sarajevo, prema riječima predsjednice OIK-a Nevzete Mulalić, registrovano je 36.028 birača, a do 15 sati je na izbore izašlo 26,97 posto. "Nemamo većih problema, a sve nejasnoće odmah rješavamo. Učestvujemo u pilot projektu koji uključuje korištenje novih tehnologija u izbornom procesu, a na svim biračkim mjestima imamo elektronsko glasanje koje teče kako je predviđeno," izjavila je Mulalić.

Izlaznost birača na području sarajevske općine Novi Grad do 15 sati iznosila je 27,18 posto, a pravo glasa na lokalnim izborima ima 116.905 građana registrovanih u jedinstvenom biračkom spisku.

U općini Centar Sarajevo, izlaznost do 15 sati iznosila je 26,41 posto, dok je registrirano 59.230 birača.

Sva dešavanja u vezi Lokalnih izbora 2024 na portalu Radiosarajevo.ba pratite iz minuta u minutu na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije