Uživo | Lokalni izbori 2024: Zatvorena birališta u većem dijelu Bosne i Hercegovine

1
Radiosarajevo.ba
Uživo | Lokalni izbori 2024: Zatvorena birališta u većem dijelu Bosne i Hercegovine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Lokalni izbori 2024

Punoljetni državljani Bosne i Hercegovine danas, 6. oktobra, biraju lokalnu vlast.

Birališta će biti otvorena večeras do 19 sati, do kada trebate iskoristiti svoje pravo i glasati.

Ovo će biti osmi lokalni izbori od proglašenja nezavisnosti 1992. godine u Bosni i Hercegovini.

Saznajemo: Pojavili se novi problemi na cesti Jablanica-Mostar, evo o čemu se radi

Saznajemo: Pojavili se novi problemi na cesti Jablanica-Mostar, evo o čemu se radi

Izbori nisu održani u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH (CIK) je ovjerila kandidature ukupno 296 političkih subjekata za lokalne izbore, od toga 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina te devet lista nezavisnih kandidata.

Ovjereno je ukupno 26.089 kandidatura pojedinaca, od čega su 25.703 kandidata za skupštine općina, među kojima je 10.983 žena.

Kada je riječ o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike, njih ima 386, od čega 29 žena.

19:05

Supervizor za Brčko Luis Crischok posjetio je sjedište brčanske Izborne komisije i obišao neka od biračkih mjesta na području Brčko distrikta BiH.

"Prije svega ono što bi naglasio jeste da je do zatvaranja birališta ostalo još dva i po sata, pa bi pozvao sve koji dosad nisu glasali da iskoriste svoje demokratsko pravo, odnosno da glasaju. Takođe mogu iskazati svoje zadovoljstvo, odnosno reći da je odlično da je u Distriktu, na svim biralištima u primjeni nova tehnologija, odnosno da Brčko učestvuje u pilot projektu biometrijske identifikacije birača", rekao je supervizor Luis Crischok.

On je poručio da birači svojim glasanjem ne samo da učestvuju u pilot projektu primjene novih tehnologija na glasačkim mjestima, već na taj način podržavaju i poboljšanje integriteta izbornog procesa u Brčko distriktu i u cijeloj BiH.

19:00

Zatvorena je većina birališta u Bosni i Hercegovini.

Na biračkom mjestu Grabovine u Čapljini ošlo je do incidenta zbog nepravilnosti u radu biračkog odbora, što je privremeno zaustavilo glasanje.

Zbog kašnjenja koje je trajalo dva i pol sata, biračko mjesto će biti otvoreno dva i pol sata duže. Umjesto do 19 sati, biralište će biti otvoreno do otprilike 21:30 sati.

18:55

Policijska stanica u Trebinju zaprimila je prijavu o fotografisanju glasačkog listića.

U PS Istočna Ilidža dostavljen je dopis jedne političke partije u kojem se navode saznanja da je određen broj lica počinio neregularnosti prilikom izbornog procesa u vidu kupovine glasova.

Policijskoj stanici Doboj 1 prijavljeno je da posmatrač na biračkom mjestu galamom i vikom ometa izborni proces, a u Čajniču je zabilježeno cijepanje biračkog spiska.

18:45

Prema podacima Općinske izborne komisije Velika Kladuša, do 15 sati svoje biračko pravo na Lokalnim izborima 2024. godine ostvarilo je 12.980 birača, što predstavlja izlaznost od 29,07 posto.

Predsjednica Općinske izborne komisije Dijana Ćufurović potvrdila je ove podatke i istaknula da izborni proces teče bez većih poteškoća.

Biračka mjesta u Velikoj Kladuši su otvorena jutros na vrijeme, a građani mogu glasati do 19 sati.

Ove godine u općini Velika Kladuša birači imaju mogućnost birati između pet kandidata za načelnika općine, dok za općinske vijećnike mogu glasati za 225 kandidata, raspoređenih na devet lista političkih subjekata i jednog nezavisnog kandidata.

18:35

Na biračkom mjestu Grabovine u Čapljini došlo je do incidenta zbog nepravilnosti u radu biračkog odbora, što je privremeno zaustavilo glasanje.

Zbog kašnjenja koje je trajalo dva i pol sata, biračko mjesto će biti otvoreno dva i pol sata duže.

Umjesto do 19 sati, biralište će biti otvoreno do otprilike 21:30 sati.

18:25

Centralna izborna komisija je na konferenciji za medije saopćila da je izlaznost do 15 sati bila 34,98 posto. Usporedbe radi na prošlom izbornom ciklusu izlaznost je bila 35 posto.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić za medije je objavila sve informacije sa birališta i zahvalila je policijskih agencijama, koji redovno šalju informacije.

"Dobili 142 prijave za kršenje izborne šutnje.Što se tiče ostalih događanja, prema ocjeni CIK-a, ovo je dosta običan izborni dan. Imamo 39 prijava neregularnosti. Uglavnom je proces bio prekidan ili zbog verbalnih ili fizičkih napada, problema sa posmatračima na nekim mjestima. Na nekim mjestima je malo veća gužva, što pokazuje važan odziv birača. Ima problema s očitavanjem otiska prsta, naročito kod starijih osoba", istaknula je Hadžiabdić.

Irena Hadžiabdić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Irena Hadžiabdić
18:10

Prema najnovijim informacijama o toku izbornog procesa na području općine Bužim, do 15 sati zabilježena je izlaznost od 33 posto.

Na području općine Bužim registrirano je ukupno 15.326 birača, a glasanje se odvija na 21. biračkom mjestu.

Sva biračka mjesta jutros su otvorena na vrijeme, a izborni proces, prema izvještajima, protiče bez ikakvih problema ili incidenata. 

U ovom izbornom ciklusu u Bužimu sudjeluje devet političkih subjekata, dok je Mersudin Nanić jedini kandidat za načelnika općine. 

18:00

Prema podacima Gradske izborne komisije, u Goraždu je do 15 sati glasalo 43,07 posto ili 8.626 birača.

Predsjednica GIK-a Amira Borovac potvrdila je da izborni proces protiče nesmetano.

"Obišli smo značajan broj biračkih mjesta, izborni dan protiče bez problema i zadovoljni smo odzivom birača. Broj onih koji su glasali do 15 sati veći je u odnosu na izbore prije dvije godine na kojima je ukupan procenat izlaska iznosio oko 57 posto. S obzirom da ima još vremena do zatvaranja biračih mjesta, vjerujemo da će ovogodišnji procenat biti i veći", kazala je Borovac.

Lokalni izbori 2024
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Lokalni izbori 2024
17:55

U četiri sarajevske općine danas se glasa za nove načelnike i vijećnike.
 
U izbornoj jedinici 139A Novo Sarajevo do 15 sati glasalo je 18.464 birača ili 27,46 posto. Ukupan broj registrirovanih birača je 67.244.

Predsjednica OIK Jasna Nikšić je rekla da se izborni proces odvija na 101 redovnom biračkom mjestu, dva su mobilna tima i jedan za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima.

Prema njenim riječima, glasanje protiče bez problema, izuzev što je zabilježen jedan izolovani slučaj neprimjerenog ponašanja o čemu su odmah obavijestili nadležne institucije.

U Starom Gradu Sarajevo je, prema riječima predsjednice OIK Nevzete Mulalić, registrovano 36.028 birača, a do 15 sati je na lokalne izbore izašlo njih 26,97 posto.

"Nemamo nikakvih većih problema, sve nejasnoće odmah rješavamo. Mi smo u pilot projektu koji podrazumijeva korištenje novih tehnologija u izbornom procesu. Na svim biračkim mjestima imamo elektronsko glasanje koje se odvija kako je predviđeno", rekla je Mulalić.

Izlaznost birača na području sarajevske općine Novi Grad do 15 sati iznosila je 27,18 posto. Pravo glasa na lokalnim izborima u općini Novi Grad Sarajevo ima 116.905 građana, registrovanih u jedinstvenom biračkom spisku.

17:40

MUP Republike Srpske je objavio izvještaj s biračkih mjesta u ovom bh. entitetu, a zabilježeno je više incidenata do 12 sati.

Tako je u Bratuncu zabilježen slučaj gdje je osoba M. R. prijavljena za nuđenje 200 KM za glas određenim kandidatima za načelnika opštine i odbornike u opštini.

Prijetnje su upućene članovima biračkih odbora u općinama Istočni Stari Grad, Teslić i Stanari.

Pored ovih incidenata, zabilježeno je i remećenje javnog reda i mira na biračkom mjestu Piskavice u Vlasenici, zbog čega je od 10:45 do 11:20 sati došlo do prekida glasanja.

17:30

Malo informacija izvan Sarajeva. 

Na Lokalne izbore u Mostaru do 15 sati izašlo je 29,75 posto građana, potvrdio je predsjednik Gradske izborne komisije Mario Čuturić.
 
Prema njegovim riječima, izborni proces protječe bez problema te na biračkim mjestima nisu zabilježeni nikakvi problemi.

Birači u Mostaru glasuju na 153 redovna biračka mjesta, a pravo glasa na izborima ima 99. 446 birača.

Mostar bira gradonačelnika u Gradskom vijeću i to dvotrećinskom većinom glasova 35 vijećnika.

17:20

Građani su danas, 6. oktobra u naselju Mošćanica u Općini Stari Grad zabilježili izborne nepravilnosti. 

Kako navodi SDA Stari Grad, građani su zabilježili navodnu kupovinu glasova i povodom toga odmah pozvali policiju. Prema njihovim fotografijama, nosioc liste Stranke Rame Isaka "Snaga naroda" Vedran Dodik stoji sa grupom građana.

Čim su zaprimili dojavu, pripadnici Policijske uprave Stari Grad su izašli na teren i od prijavljenih osoba su uzeli izjave.

Više čitajte na linku ISPOD:

U slučaju da primijetite isto, prijavite policiji 👇 (FOTO) #Lokalniizbori2024 #Sarajevo

Posted by Radio Sarajevo on Sunday, October 6, 2024
17:10

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" objavila je glavne nalaze posmatranja izbornog dana na osnovu izvještaja svojih posmatrača raspoređenih širom Bosne i Hercegovine gdje se danas održavaju lokalni izbori.

Zabilježene su ukupno 104 kritične situacije, odnosno teža izborna nepravilnost.

Radi se o slučajevima nedostatka izbornog materijala, proceduralnim propustima u pristupu posmatrača biračkim mjestima, te nepravilnostima pri procesu glasanja poput fotografisanja glasačkih listića, izdavanje većih broja glasačkih listića od potrebnog, propustima u radu biračkih odbora, zloupotreba pomoći pri glasanju, ugrožene tajnosti glasanja.

17:00

Punoljetni državljani Bosne i Hercegovine danas, 6. oktobra, biraju lokalnu vlast.

Birališta će biti otvorena večeras do 19 sati, do kada trebate iskoristiti svoje pravo i glasati.

Ovo će biti osmi lokalni izbori od proglašenja nezavisnosti 1992. godine u Bosni i Hercegovini.

Izbori nisu održani u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije