Lokalni izbori 2024 | Za glas se u BiH nudilo 200 maraka, slučaj odmah prijavljen, a evo i gdje

1
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Za glas se u BiH nudilo 200 maraka, slučaj odmah prijavljen, a evo i gdje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Lokalni izbori 2024

MUP Republike Srpske je objavio izvještaj s biračkih mjesta u ovom bh. entitetu, a zabilježeno je više incidenata do 12 sati.

Tako je u Bratuncu zabilježen slučaj gdje je osoba M. R. prijavljena za nuđenje 200 KM za glas određenim kandidatima za načelnika opštine i odbornike u opštini.

Prijetnje su upućene članovima biračkih odbora u općinama Istočni Stari Grad, Teslić i Stanari. Pored ovih incidenata, zabilježeno je i remećenje javnog reda i mira na biračkom mjestu Piskavice u Vlasenici, zbog čega je od 10:45 do 11:20 sati došlo do prekida glasanja.

Oglasio se CIK: Evo kakva je izlaznost na izborima do 15 sati u sarajevskim općinama

Oglasio se CIK: Evo kakva je izlaznost na izborima do 15 sati u sarajevskim općinama

Izdvojen je i slučaj na biračkom mjestu u Derventi, gdje je pristupila osoba B.N. koja je razgovarala sa suprugom tokom glasanja.

Predsjednik biračkog odbora ga je na ovo upozorio, nakon čega je B. N. pocijepao svoj i suprugin glasački listić i udaljio se sa glasačkog mjesta. O tome je obaviješten dežurni tužilac OЈT Doboj koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu uništavanje izbornih isprava.

Također, Policijskoj stanici Teslić obratila se K. D., predsjednica biračkog mjesta Slatina u Tesliću i prijavila osobu B. D. da je pokušala da glasa sa ličnom kartom drugog lica. O događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu zloupotreba biračkog prava.

Istakli su incident prijavljen Policijskoj stanici Milići, gdje je osoba B.V, predstavnik jedne političke partije, prijavila da Dom zdravlja Milići izdaje potvrde osobama da ne mogu samostalno glasati, a da se radi o osobama za koje on smatra da su sposobna za samostalno glasanje.

Sva dešavanja u vezi Lokalnih izbora 2024 na portalu Radiosarajevo.ba pratite iz minuta u minutu na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije