Oglasio se Christian Schmidt povodom obilježavanja neustavnog dana RS, evo šta je napisao vlastima

11
Radiosarajevo.ba
Oglasio se Christian Schmidt povodom obilježavanja neustavnog dana RS, evo šta je napisao vlastima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt poslao je danas pismo članovima Predsjedništva BiH i prvim ljudima Republike Srpske u kojem ih je upozorio da je proslava tzv. dana RS, 9. januara, neustavna i da ne simbolizuje multietničnost.

Kako saznaje Srpskainfo, pismo je poslano predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškoviću, te predsjedniku Narodne skupštine Srpske, Nenadu Stevandiću te članovima Predsjedništva BiH - Željki Cvijanović, Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću.

"Pišem Vam povodom najavljenog obilježavanja dana Republike Srpske, 9. januara. Ustavni sud BiH je u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara danom Republike Srpske neustavno. Ove odluke su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati. Svi javni organi i svi javni zvaničnici u BiH imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka Bosne i Hercegovine", navodi Schmidt u svom pismu.

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Der Standard najavljuje: Schmidtov “paket funkcionalnosti” bi mogao proizvesti nove blokade

Der Standard najavljuje: Schmidtov “paket funkcionalnosti” bi mogao proizvesti nove blokade

Prema saznanjima Srpskainfo, Schmidt u pismu dalje navodi da je Ustavni sud BiH u svojoj odluci naveo da obilježavanje dana Republike Srpske 9. januara „ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštivanju različitosti kao osnovne vrijednosti modernog demokratskog društva“.

"To ne samo da ugrožava vladavinu prava, već i izgradnju povjerenja te nije u skladu s evropskim vrijednostima inkluzivnosti, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije. Oba entiteta i Distrikt Brčko su multietnički i stoga svi njihovi praznici treba da povezuju ljude, a ne da ih dijele", navedeno je u pismu.

Schmidt dalje navodi da Daytonski mirovni okvir „zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje“.

U pismu se dalje navodi kako „bi odgovorni lideri iz svih nivoa vlasti trebali zajedno raditi na tom cilju, kako bi u zakonskom okviru pronašli način da se obilježavanja organizuju bez diskriminacije i inkluzivnosti“.

"Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu zasnovanom na evropskim vrijednostima su temelj kamenac održivog mira, stabilnosti i napretka u BiH", navodi se na kraju pisma Christiana Schmidta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije