Oglasili se iz Sarajevogasa povodom najave poskupljenja

4
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Sarajevogasa povodom najave poskupljenja
Foto: Arhiv / Ilustracija

Od 01. januara 2022. godine najavljeno je povećanje nabavne cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije u Federaciji BiH za 14,95 posto u odnosu na važeću cijenu. O izvijesnom povećanju cijene prirodnog gasa Uprava KJKP „Sarajevogas“ d.o.o. Sarajevo obavještena je jučer, 27. decembra tokom sastanka sa predstavnicima kompanije „Energoinvest“d.d Sarajevo.

Tim povodom oglasili su se saopćenjem za javnost:

"Podsjećamo da je nabavna cijena prirodnog gasa od 01. novembra 2021. godine veća za 23,5 posto, u odnosu na oktobarsku, što potrošači u Kantonu Sarajevo nisu osjetili zahvaljujući naporima Vlade Kantona Sarajevo, koja je osigurala sredstva za subvencioniranje dijela cijene prirodnog gasa do kraja tekuće godine.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sa najavljenim novim poskupljenjem i u slučaju da se ne nastavi sa subvencioniranjem dijela cijene prirodnog gasa, potrošači u Kantonu Sarajevo bi prirodni gas od 01. januara 2022. godine mogli plaćati i za 40 posto više.

Kako bi se djelimično ublažio finansijski pritisak na potrošače u Kantonu, Uprava KJKP „Sarajevogas“ d.o.o. Sarajevo je predložila Vladi Kantona Sarajevo da razmotri mogućnost nastavka subvencioniranja dijela cijene prirodnog gasa i u narednoj godini, a u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Također, predstavnici „Energoinvesta“ su putem e-maila obavjestili Upravu Sarajevogasa da ne mogu garantovati dnevne isporuke prirodnog gasa preko 1,2 miliona Sm3 za prvi kvartal 2022. godine za sve svoje kupce, što prema historiji potrošnje u zimskim mjesecima nije dovoljno za uredno snabdijevanje svih potrošača u Kantonu Sarajevo. U slučaju da se ne obezbijede dodatne količine prirodnog gasa tokom ekstremno hladnih dana, KJKP “Sarajevogas” neće biti u mogućnosti da snabdije svoje velike potrošače, uključujući i KJKP “Toplane-Sarajevo” o čemu je obavještena Uprava ovog preduzeća. Također, o ovim problemima upoznata je Vlada Kantona Sarajevo.

Nadamo se da će svi nadležni subjekti u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo uspjeti prevazići sve izazove koji nam predstoje do kraja sezone grijanja, a za dobrobit svih potrošača", navodi se u saopćenju KJKP "Sarajevogas" d.o.o. Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije