Oglasili se iz Općine Stari Grad o navodima da je uposlenik zaražen koronavirusom

Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Općine Stari Grad o navodima da je uposlenik zaražen koronavirusom
Foto: Općina Stari Grad / Zgrada općine Stari Grad u novom ruhu

Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti o odgađanju današnje sjednice Općinskog vijeća Stari Grad zbog tvrdnji da je jedan od uposlenika Općine Stari Grad. zaražen virusom COVID 19iz Općine su se oglasili saopćenjem.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Općina Stari Grad Sarajevo poziva predsjedništvo Općinskog vijeća Stari Grad – predsjedavajućeg Samira Muhića i dopredsjedavajuće Vedrana Dodika i Sanela Dragolovčanina, da svojim istupima prestanu širiti paniku među građanima, uposlenicima i korisnicima usluga Općine Stari Grad. Tako neodgovornim ponašanjem doprinose pogoršanju opšte atmosfere među građanima i širenju straha. Općina Stari Grad od početka pandemije korona virusa poduzela je opsežne mjere u cilju sprečavanja njegovog širenja, pa je tako i unutar općinske zgrade još od 09.marta na snazi mjera o ograničenom kretanju. Sigurnost uposlenika i korisnika je na prvom mjestu i nikada nije dovedena u pitanje.

Što se tiče tvrdnji da je jedan uposlenika zaražen virusom COVID 19, obavještavamo javnost da se jedan uposlenik nalazi od 19.06.2020. godine u samoizolaciji i do danas Općina Stari Grad, niti njegov pretpostavljeni nisu dobili nikakvu zvaničnu potvrdu da je uposlenik COVID pozitivan. Ni sam uposlenik istu nije mogao predočiti i sa njim je obavljen samo telefonski razgovor. Rukovodilac službe u kojoj radi uposlenik koji je u samoizolaciji je u stalnom kontaktu sa Domom zdravlja Stari Grad u cilju dobijanja smjernica za postupanje. Sa ostalim uposlenicima ove službe su obavljeni razgovori kako bi se vidjelo da li neko od njih pokazuje simptome COVID 19 i to nije bio slučaj. I pored toga, svi uposlenici ove službe koji su za osobom koja je u samoizolaciji boravili duže od jednog sata sutra će biti testirani i neće se vraćati na svoja radna mjesta dok se ne dobiju rezultati testiranja. Dakle, poduzete su sve potrebne mjere i nema mjesta za širenje panike.

Da li otkazivanje sjednice iscenirano zbog ukidanja 'bijelog hljeba'

Današnja sjednica Općinskog vijeća Stari Grad mogla se održati po svim preporukama Federalnog Kriznog štaba. Naime, sala u kojoj se održava sjednica ima 240 mjesta, a sjednici su prisustvale 34 osobe. Potrebna distanca mogla je biti ispoštovana i skup je mogao biti održan u zatvorenom prostoru uz korištenje maski, što ni sam predsjedavajući Vijeća nije poštovao. Niko od općinskih vijećnika nije bio u kontaktu sa uposlenikom koji je u samoizolaciji.

S druge strane, Općina Stari Grad izražava opravdanu sumnju u krajnje namjere predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Općinskog vijeća (Muhić, Dodik i Dragolovčanin) zbog otkazivanja današnje sjednice. Naime, jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice bila je i smanjenje koeficijenata za plate nosiocima funkcija (predsjedavajući i dopredsjedavjući Vijeća) i ukidanje tzv „bijelog hljeba“.

Ovaj prijedlog uvršten je na dnevni red zbog činjenice da su smanjeni prihodi u budžetu Općine Stari Grad usljed pandemije korona virusa, te da je period pred nama i naredna godina krajnje neizvjesna u smislu prihoda. Da je danas usvojen ovaj prijedlog, predsjedavajući i njegovi zamjenici ne bi mogli nakon prestanka obavljanja ovih funkcija primati istu platu i paušal u narednih godinu dana, tzv 'bijeli hljeb'.

U prilog ovim sumnjama ide i činjenica da je najglasniji u traženju otkazivanja sjednice i istupima u medijima dopredsjedavajući Vedran Dodik koji se u momentu početka sjednice nalazio na godišnjem odmoru, van BiH i sve da su njegove tvrdnje i tačne nikako se danas nije mogao zaraziti. Barem ne u Općini Stari Grad. Prema zvaničnim podacima Službe za finansije, usvajanjem ove odluke samo na primanjima koje ostvaruju zamjenici predsjedavajućeg Dodik i Dragolovčanin, uštedjelo bi se 86.796 KM, dok su godišnja primanja predsjedavajućeg Muhića 29.600 KM.

Od brojnih provokacija izrečenih prije početka današnje sjednice Općinskog vijeća Stari Grad, Općina Stari Grad želi se ograditi od vrijeđanja albanske nacionalne manjine u Sarajevu od strane dopredsjedavajućeg Sanela Dragolovčanina. U želji da isprovocira sekretara organa državne službe mr Almu Destanović i insinuirajući na njeno albansko porijeklo na početku sjednice obraćao se prisutnima na albanskom jeziku, iako u Općinskom vijeću Stari Grad nema Albanaca. Ove neukusne provokacije ne dotiču sekretarku organa državne službe mr Destanović, koja je po nacionalnosti Bošnjakinja i rado ističe da dolazi sa Kosova te da su Albanci njen bratski narod, ali vrijeđaju pripadnike albanske nacionalne manjine u Općini Stari Grad i od Dragolovčanina se traži javno izvinjenje", piše u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije