Oglasili se iz EU nakon sastanka Putin-Dodik

3
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz EU nakon sastanka Putin-Dodik
Foto: Kremlj / Dodik i Putin u Moskvi/Jedan od ranijih susreta

Na najvišem nivou je jasno rečeno da je održavanje bliskih veza sa Rusijom i Bjelorusijom nespojivo s evropskim putem, poručeno je iz Evropske unije (EU) dan nakon što se Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ovo je navedeno u odgovoru Kancelarije EU u Bosni i Hercegovini na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o Dodikovim sastancima sa Putinom i bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Prije susreta sa Putinom, Dodik se 19. februara u Minsku sastao sa Lukašenkom.

Selektori u problemu: Mladen Krstajić riješio svoj slučaj, šta čeka Mehu Kodru?

Selektori u problemu: Mladen Krstajić riješio svoj slučaj, šta čeka Mehu Kodru?

"Od Bosne i Hercegovine se, kao države s jasnom i kredibilnom evropskom perspektivom, očekuje da svoju vanjsku, sigurnosnu i trgovinsku politiku uskladi sa politikama Evropske unije", ističe se u odgovoru koji potpisuje Ferdinand Koenig, portparol Delegacije EU u BiH.

Iz Delegacije EU naglašavaju da "ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu, izvedena uz podršku Bjelorusije, predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrijednosti, te ugrožava evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost".

Milorad Dodik se sastao sa Vladimirom Putinom: Pogledajte kako su se rukovali

Milorad Dodik se sastao sa Vladimirom Putinom: Pogledajte kako su se rukovali

Podsjećaju da je invazija prouzrokovale probleme i za BiH "uslijed rasta cijena hrane i energije, te povećane globalne nestabilnosti".

Evropska delegacija, takođe, ističe da su režimi Putina i Lukašenka prijetnja "sigurnosti i slobodi vlastitih građana", što ilustruju nedavne smrti političkih zatvorenika – Alekseja Navaljnog u Rusiji i Ihara Lednika u Bjelorusiji.

Kako navode, EU je dogovorila 13 opsežnih paketa sankcija, kao odgovor na invaziju punog obima na Ukrajinu.

Dodik, koji je pod sankcijama SAD i EU, na sastanku sa ruskim liderom u Kazanju, je rekao da "RS odbija da se pridruži sankcijama protiv Rusije" uprkos, kako je naveo, svakodnevnim pritiscima.

Milorad Dodik u Rusiji ode i u džamiju: Ruku pod ruku s tatarskim hodžom

Milorad Dodik u Rusiji ode i u džamiju: Ruku pod ruku s tatarskim hodžom

On je istakao dobre odnose RS prema Rusiji i Putinu lično, dok je ruski predsjednik kazao da su odnosi ovog bh. entiteta i Rusije konstruktivni.

Zbog protivljenja funkcionera iz RS, iako se BiH usaglasila sa evropskim sankcijama protiv Rusije, one nisu u potpunosti provedene.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, ovo je četvrti sastanak dvojice lidera.

Dodik je jedan od rijetkih evropskih zvaničnika koji se u tom periodu sastajao sa ruskim i bjeloruskim zvaničnicima.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH je za RSE ranije rekla da se "BiH obavezala da slijedi sigurnosne i vanjskopolitičke smjernice EU" na svom evropskom putu, te da ovo "isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije