Zajednička izjava / Oglasile se ambasade: Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće!

14. 02. 2020. u 21:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 71

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini oglasile su se zajedničkom izjavom za javnost. 

"Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona. Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide. Oni su ti koji osjećaju stvarne posljedice odnosa koje BiH ima sa drugim zemljama i međunarodnom zajednicom. To također šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju", navodi se u izjavi. 

Kako se dodaje, odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, su konačne i obavezujuće, i moraju se implementirati. Konstatuje se da prečesto to nije bio slučaj.

"Rješenje pitanja sastava Ustavnog suda je moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su posljednje Mišljenje i Priebeov izvještaj. Razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u Parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, je najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju neovisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija. Mi ostajemo na raspolaganju da podržimo sve iskrene napore sa ciljem pozitivnog iskoraka", zaključuje se u zajedničkoj izjavi. 

KOMENTARI (4)