! / Ambasadorima poručeno: Džaferović i Komšić neće pristati na bilo kakve ultimatume

14. 02. 2020. u 17:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 137

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića danas su razgovarali sa ambasadorima zemalja članice Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Tema razgovora bila je provođenje odluke Ustavnog suda BiH i kriza izazvana blokadom držvavnih institucija od predstavnika političkih stranaka iz entiteta RS, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Član PBiH Džaferović je ambasadore SAD-a Erica Nelsona, Velike Britanije Matta Fielda, Njemačke Margret Uebber, Francuske Guillauma Roussona i Italije Nicolu Minasija, i predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera, upoznao sa stavom da dvojica članova Predsjedništva BiH neće pristati na bilo kakve političke ultimatume. Naglasio je da je blokada rada državnih institucija apsolutno neprihvatljiva.

Učestali razgovori: Ambasadori i danas u Predsjedništvu BiH

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson; Velike Britanije Matt Field, Italije Nicola Minasi, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler... i danas su boravili u zgradi Predsjedništva BiH. Za sada nije poznato s kim od domaćih zvaničnika su se sastali, ali se pretpostavlja da su učestale diplomatske aktivnosti vezane za novu blokadu državne vlasti iz manjeg bh.


Ambasadorima je prenesen odlučan stav članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i njihovo čvrsto opredjeljenje za striktno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Potcrtana je uloga Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i stranih sudija u njemu, kao mehanizma zaštite Ustava BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Član PBiH Džaferović je naglasio da sva rješenja moraju biti plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i evropskih standarda, a nikako pokušaja dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike.

KOMENTARI (1)