Oglasila se Palestinska zajednica u BiH: Prvi bh. državljani evakuisani iz Pojasa Gaze

1
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Palestinska zajednica u BiH: Prvi bh. državljani evakuisani iz Pojasa Gaze
FOTO: AA / Granični prijelaz Rafah

Prva grupa građana Bosne i Hercegovine uspjela je preći granični prijelaz Rafah i uspješno su evakuisani iz Pojasa Gaze, saopštila je Palestinska zajednica u BiH. 

Saopštenje Palestinske zajednice u BiH prenosimo u cijelosti:

"Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini želi zahvaliti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, ambasadorima Bosne i Hercegovine u Kairu Sabitu Subašiću i Semiru Haliloviću, te svim drugim institucijama i pojedincima koji doprinose evakuaciji bh. državljana i njihovih porodica iz Pojasa Gaze.

Djevojčica (6) pala sa 13. sprata i preživjela

Djevojčica (6) pala sa 13. sprata i preživjela

Prema nama dostupnim informacijama, dio bh. državljana je uspješno prešao granicu u Rafahu i nalaze se na sigurnom. Još uvijek, jedan dio osoba nije evakuiran iz Gaze, jer nisu mogli da sigurno dođu do graničnog prijelaza usljed opasnosti po njihov život.

Apelujemo na sve institucije da nastave ulagati napore da se i oni što je moguće prije evakuiraju na sigurnu teritoriju. Zbog brutalne izraelske agresije i genocida u pojasu Gaze, civili su prinuđeni napustiti teritoriju spašavajući vlastite živote i od institucija Bosne i Hercegovine očekujemo zaštite svoje državljane i njihove porodice i da nastave ulagati maksimalne napore u evakuaciji. 

Zahvalni smo što je barem dio uspješno evakuiran. Palestinski narod nastavlja svoju borbu za miru i slobodu uz podršku sve većeg broja država i ljudi širom svijeta.Posebno se zahvaljuju ambasadoru države Katar u BiH Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah i hvala svima koji su doprinijeli procesu evakuacije i zaštite ih od napada izraelske okupacione vojske."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije