Rat saopćenjima / Oglasila se i SDA Mostar: Ko je kome isporučio grad na Neretvi

17. 02. 2021. u 13:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 145

Gradski odbor SDA Mostar uputio je saopćenje nakon što je lider SDA BiH Bakir Izetbegović optužio Irmu Baraliju (Naša stranka) da je "izdala Mostar", a ona mu uzvratila.

Podsjetimo, na sjednici Gradskog vijeća Mostara za gradonačelnika je izabran dr. Mario Kordić (HDZ BiH). Najviše kritika je usmjereno na Baraliju i Bošku Ćavar, vijećnice iz Naše stranke, čiji su nevažeći listići "presudili".

Baralija je u odgovoru Izetbegoviću, između ostalog, poručila da je ona donijela izbore, a da ih je Izetbegović zajedno s liderom HDZ BiH Draganom Čovićem etnički instrumentalizirao i usmjerio "ka usvajanju izbornog zakona upravo po Čovićevoj mjeri". Navela je i da je sve što se moglo izdati, izdao Izetbegović.

Iz SDA MOstar su danas saopćili da "nikakvi spinovi, naročito oni loši kojima se služi Irma Baralija, ne mogu sakriti činjenicu da je izdala Mostarce, a Mostar isporučila HDZ-u BiH".

Njihovo saopćenje nadalje prenosimo u cijelosti:

"Ne pomažu joj ni tvrdnje o navodnom dogovoru SDA i HDZ-a o 'Izbornom zakonu po Čovićevoj mjeri'. Pravdanje izdaje takvim izgovorima mogla je iznositi prije nego što je svojim glasovima Naša stranka poklonila gradonačelničku poziciju HDZ-u.

Od velike joj pomoći nije ni tvrdnja da je svojom izdajom željela spriječiti jačanje HDZ-ove pozicije za pregovaračkim stolom u pregovorima o Izbornom zakonu, istom onom zakonu na čiju je izmjenu pozivala jer on, kako je kazala, izaziva argumentovano nezadovoljstvo HDZ-a i njihovih glasača.

Umjesto loših izgovora, Baralija bi Mostarcima trebala ponuditi smisleno objašnjenje zašto je zaista Mostar predala u ruke HDZ-u, odnosno onima koji su odgovorni za kako kaže 'kriminal' kojeg pokušava fakturisati SDA-u. Pozivamo je da kao vijećnik u Gradskom vijeću Mostara ispita sve nezakonite radnje koje su po njenim tvrdnjama bile u proteklom periodu jer po Statutu Grada Mostara ima pravo pristupu svim informacijama i aktima Gradske uprave.

Dužna je također objasniti zašto čistoću borbe Armije Republike BiH u odbrani Mostara naziva 'mitom' i izjednačava je sa karakterom borbe koju je Haški sud označio kao udruženi zločinački poduhvat.

Oni koji danas čuvaju tekovine časne odbrane i oni koji čuvaju tekovine UZP-a nisu 'kulturološki u pet deka', kako to Baralija tvrdi, već se radi o civilizacijskoj razlici. Ona je suzdržanošću dala podršku ovoj drugoj strani, 'pet deka' odgovornijoj za to što Mostar danas nije grad kakav je trebao biti i kakav Mostarci zaslužuju.

Dužna je objasniti Mostarcima zašto je tražila prekid sjednice Gradskog vijeća radi dodatnih konsultacija nakon njihovog prijedloga o rotaciji Gradonačelnika. Da li je izvršila dodatne konsultacije, i s kim? Sa Koalicijom za Mostar sigurno nije, možda sa HDZ-om. Da li je za vikend dodatno poskupila cijena glasa za Gradonačelnika?", navedeno je u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)