Oglasila se Ambasada SAD: 'Osuđujemo napad na osoblje Memorijalnog centra Srebrenica'

2
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Ambasada SAD: 'Osuđujemo napad na osoblje Memorijalnog centra Srebrenica'
Foto: Arhiv / Ambasada SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavila je osudu napada na i prijetnjih upućenih ka osoblju Memorijalnog centra Srebrenica. 

Objavu Ambasade SAD-a prenosimo u cijelosti: 

"Sjedinjene Američke Države osuđuju prijetnje i akte zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica i njegovog osoblja vezane za njihov rad na godišnjem 'Izvještaju o negiranju genocida u Srebrenici'.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Pozivamo odgovorne institucije da temeljito istraže ove prijetnje i procesuiraju počinitelje. Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljene i nepoštene prikaze povijesti. Danas u Bosni i Hercegovini previše ima i jednog i drugog.

Priznavanje i prihvaćanje činjenica o genocidu i ratnim zločinima počinjenim tokom rata od 1992. do 1995. godine su bitan prvi korak prema pomirenju. To je odgovornost koja leži na cijeloj Bosni i Hercegovini, a ne samo na jednoj etničkoj grupi.

Veličanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kao i napori da se reabilitiraju osuđeni ratni zločinci ili minimiziraju njihovi zločini, podrivaju temelje društva zemlje poticanjem mržnje i netolerancije. Ove radnje podrivaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju u mirnom i prosperitetnom životu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije