Oduzeti cigarete i duhan vrijedni 58.000 maraka!

Radiosarajevo.ba
Oduzeti cigarete i duhan vrijedni 58.000 maraka!
Foto: UIO BiH / Oduzeti cigarete i duhan

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Herceogvine u dvije akcije su oduzeli cigarete i rezahni duhan u vrijednosti od 58.000 maraka, saopćeno je iz ove institucije.

Kako je saopćeno, zaposlenici Uprave u Regionalnom centru Tuzla su kod pet osoba pronašli veću količinu cigareta i rezanog duhana koji nije bio obilježen na propisan način akciznim markicama i nije postojala dokumentacija o porijeklu robe.

Riječ je 3.511 pakovanja cigareta, 117 kilograma sitno rezanog duhana i 510 pakovanja ručno motanih cigareta.

U drugoj akciji, također zaposlenici Regionalnog centra Tuzla su pronašli kod jedne osobe i oduzeli veću veću količinu robe stranog porijekla različitih robnih marki za koju nije posjedovalo odgovarajuću dokumentaciju za porijeklo robe.

Kako je navedeno, protiv osoba kod kojih je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba podnijet će se Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 58.000 maraka.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane američke ambasade putem programa EXBS, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Pozvali su građane Bosne i Hercegovine da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili poreza na dodanu vrijednost. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije