Održani lokalni izbori: Ovi kandidati u FBiH dosad su proglasili pobjede

0
Radiosarajevo.ba
Održani lokalni izbori: Ovi kandidati u FBiH dosad su proglasili pobjede
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Lokalni izbori u BiH

U Bosni i Hercegovini danas su održani lokalni izbori 2020, na kojima su građani naše zemlje birali lokalnu vlast, općinska i gradska vijeća te skupštine opština, kao i načelnike i gradonačelnike. 

Iako zvanični rezultati neće biti poznati neko vrijeme, pojedini kandidati, prema svojim procjenama na terenu, već su proglasili pobjede.

Kanton Sarajevo

U Kantonu Sarajevu najviše razloga za slavlje imaju kandidati Četvorke; ono što je ostalo isto jeste da Ibro Berilo (SDA) ostaje načelnik Trnova, Ibrahim Hadžibajrić (NBL) ostaje načelnik Općine Stari Grad, Edin Smajić (SDA) ostaje načelnik Općine Vogošća, a Hamdo Ejubović (SDA) ostaje načelnik Općine Hadžići.

Semir Efendić (SDA) je tijesno pobijedio Adnana Delića, te ostaje načelnik Općine Novi Grad.

S druge strane, Hasan Tanović (Četvorka) je novi načelnik Općine Novo Sarajevo,  Srđan Mandić (Četvorka) je novi načelnik Općine Centar, dok je Nermin Muzur (Četvorka) pobijedio u utrci za načelnika Općine Ilidža. Amar Dovadžija (Četvorka) također je pobijedio u utrci za načelnika Općine Ilijaš.

Bosansko-podrinjski kanton

Ernest Imamović (SDP) vodi za poziciju gradonačelnika Goražda. 

Tuzlanski kanton

I Tuzlanski kanton ima nove načelnike - a Jasmin Imamović (SDP) ostaje gradonačelnik Tuzle. U Kladnju će u narednom mandatu tu dužnost obnašati Jusuf Čavkunović (PDA), a u Sapni Zudin Mahmutović (PDA).

U Kalesiji je pobijedio Sead Džafić (NBL), Samir Kamenjaković (SDA) u Živinicama, dok je Bego Gutić (SDA) novi načelnik Banovića.

Tajib Muminović (SDA) je načelnik Teočaka, nezavisni kandidat Nihad Omerović je načelnik Srebrenika, a Edin Delić (Socijaldemokrati BiH) načelnik Lukavca. Nusret Helić (SDP) je načelnik Gračanice, Kemal Bratić (SDA) Doboj istoka, a Edis Dervišagić (SDP) Gradačca.

Unsko-sanski kanton

Nedžad Zukanović (SDP) ostaje načelnik Ključa, a Faris Hasanbegović (SDA) je načelnik Sanskog Mosta. Mahmut Jukić (SDA) je načelnik Bosanskog Petrovca, Mersudin Nanić (SDA) Bužima, a Šuhret Fazlić ostaje gradonačelnik Bihaća.

Nermin Ogrešević (A-SDA) ostaje načelnik Cazina, dok je još neizvjesna situacija u utrci za načelnika Velike Kladuše - vodi Jasmin Hušić (nezavisni kandidat) ispred Fikreta Abdića.

Zeničko-dobojski kanton

U Zeničko-dobojskom kantonu trenutna situacija kaže da je Fuad Kasumović ponovo izabran za gradonačelnika Zenice.

Zvonimir Anđelić (HDZBiH) je načelnik Usore, Vedad Jusić (SDA) je načelnik Breze, dok je Mirza Ganić (SDA) novi gradonačelnik Visokog. Đemal Memagić (SDA) pobijedio je u Olovu. U Kiseljaku načelnik ostaje Zdravko Marošević (HDZBiH), Mirnes Bajtarević (SDA) je novi načelnik Kaknja, Hašim Mujanović (NBL) je načelnik Zavidovića, Mirsad Čizmić (SDA) načelnik Žepča. Također, Mirsad Mahmutagić (SDP) je pobijedio u Maglaju, Suad Huskić (SDA) ostaje načelnik Tešnja, dok je Mirnes Tukić (SDA) pobijedio u općini Doboj jug.

Hercegovačko-neretvanski kanton

U Stocu vodi Stjepan Bošković (HDZBiH), Smiljan Vidić (HDZBiH) u Čapljini, Damir Šabanović (SDP) je pobijedio u Jablanici, dok je Jozo Ivančević (HDZBiH) pobijedio u Prozora.

Osman Ćatić (SDA) vodi za poziciju načelnika Konjica.

Srednjebosanski kanton

Najneizvjesnije je u Travniku, gdje je najviše glasova dobio Mirsad peco (SDA), koji je jutros preminuo od posljedica infekcije COVID-19.

Boris Marjanović (HDZBiH) je pobijedio u utrci za načelnika Viteza, Stjepan Dujo (HDZBiH) je načelnik Novog Travnika, Sead Čaušević (SDA) je načelnik Općine Gornji Vakuf, a Hasan Ajkunić (SDA) vodi u Bugojnu

Nezavisni kandidat Huso Sušić je načelnik Donjeg Vakufa, dok je Edin Hozan (SDA) ostao načelnik Jajca.

Renato Pejak (HDZBiH) je načelnik Kreševa, Mladen Mišurić-Ramljak (HDZBiH) Kiseljaka, Sabahudin Klisura (SDA) Fojnice, Asim Mekić (SDA) je pobijedio u Busovače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije