Održana završna ceremonija projekta 'My green network': Cilj osvješćivanje mladih o očuvanju okoliša

0
Radiosarajevo.ba / AA
Održana završna ceremonija projekta 'My green network': Cilj osvješćivanje mladih o očuvanju okoliša
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Ceremonija projekta "My green network"

Završna ceremonija projekta "My green network", koji realizira Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini uz podršku Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini, održana je u petak, 18. augusta, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Ceremoniji su prisustvovali zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice Enes-ef. Ljevaković, šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero, kao i mnogi predstavnici Rijaseta Islamske zajednice.

"Mi smo ponosni na činjenicu da učenici bosanskohercegovačkih medresa učestvuju u ovom projektu. Svjedoci smo krize u očuvanju okoline, u zaštiti prirode i prirodnih ljepota. Naravno, projekti koje su napravili naši učenici su mali koraci, ali su ti koraci u pravom smjeru. Vjerujemo da će naši učenici koji predvode ove projekte, biti i predvodnici novih ideja i novih inicijativa na polju očuvanja prirode. Islamska zajednica promovira i snažno stoji iza ove ideje, i nadamo se da je ovo prvi korak u produbljivanju saradnje i partnerstva na ovom i sličnim projektima", izjavio je Ljevaković.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Ellero je ovaj projekat ocijenio vrlo značajnim, naglasivši da im je bilo "izuzetno zadovoljstvo sarađivati sa Islamskom zajednicom".

"Dodatno zadovoljstvo nam je predstavljalo to što nam je Islamska zajednica omogućila da sarađujemo s mladim ljudima, i to je dodatno relevantno pitanje za Evropsku uniju. Kroz projekat smo im uspjeli prenijeti određena znanja, razviti vještine i utjecati na svijest. Smatram da su upravo oni šampioni", kazao je Ellero.

Ceremonija projekta
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Ceremonija projekta "My green network"

Projekt "My Green Network" je okupio učenike medresa u Bosni i Hercegovini u jedinstvenu, otvorenu platformu, u okviru koje su nastojali da djeluju u svojim lokalnim zajednicama.

Projekt menadžer Melika Arifhodžić naglasila je da, dok se suočavamo s izazovima klimatskih promjena i degradacije prirode, neizmjerno je ohrabrujuće vidjeti mlade ljude kako preuzimaju inicijativu u lokalnim zajednicama.

"Njihovi projekti manjeg obima, usmjereni prema Zelenoj agendi dokazuju da svako može doprinijeti pozitivnoj promjeni. Oni su inspiracija svima nama da se angažiramo u zaštiti prirode i resursa koji nam omogućavaju da živimo", kazala je Arifhodžić.

Mladi su prisustvovali predavanjima, radionicama i posjećivali znamenite lokacije u okviru studijskih posjeta. U konačnici su osmislili i implementirali osam društveno korisnih projekata manjeg obima, koje je finansirala Evropska unija. Na ovaj način, svojim aktivizmom, dali su odgovor na potrebe društva i vremena u kojem žive.

Ceremonija projekta
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Ceremonija projekta "My green network"

Projekti su prezentirani danas, a usmjereni su na promociju i usvajanje principa Zelene agende, koja promovira politiku dekarbonizacije, čistu energiju, održivu mobilnost, što će omogućiti svjež zrak, čistu vodu, zdravo tlo i biodiverzitet, zdravu i pristupačnu hranu, sve u svrhu poboljšanja dobrobiti i zdravlja građana i budućih generacija.

"Projekat je bio vrlo zanimljiv i intenzivan. Cilj svih naših projekata bio je osvješćivanje mladih o važnosti očuvanja okoliša", izjavio je Ahmed Avdibašić, učenik Behram-begove medrese u Tuzli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije