Rijaset Islamske zajednice uoči Povorke ponosa: Pozivamo na suzdržanost od svakog vida agresivnosti

4
Radiosarajevo.ba
Rijaset Islamske zajednice uoči Povorke ponosa: Pozivamo na suzdržanost od svakog vida agresivnosti
Foto: Fena / Ilustracija / Zastava sa Pride-a u Sarajevu

Povodom "Povorke ponosa", koja se sutra, 24. juna, planira održati u našem glavnom gradu Sarajevu, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini članovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i svim muslimanima uputio apel "da se distanciraju od najavljene povorke i drugih aktivnosti kojima se promovira grijeh i razvrat".  

Istovremeno, Rijaset podsjeća na Zaključak Vijeća muftija sa sjednice održane 15. decembra 2015. godine, u kojima se naglašava da se "homoseksualizam u izvorima islama kvalificira velikim grijehom, te da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju".

U istom zaključku se, također, navodi kako "islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva, te kako je, prema učenju islama, brak "ugovor o bračnom životu između muškarca i žene".

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

I dok ostaje predana zaštiti individualnih i kolektivnih sloboda i prava, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će jednako štititi "tradicionalne vrijednosti i vjerski nauk".

"Kako god nedvosmisleno izražava svoje neslaganje s ovom orijentacijom, koja se u islamu tretira velikim grijehom, izopačenošću i neprirodnim ponašanjem, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava i svoju osudu bilo kakvog nasilja, koje je također grijeh, pa poziva sve muslimane da se suzdrže od svakog vida agresivnosti i nedoličnog ponašanja tokom sutrašnjih dešavanja u našem gradu", kaže se u današnjem apelu Rijaseta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije