'Rod da prostiš': U Sarajevu otvorena Kvirhana, podršku pružila i Duška Jurišić

7
Radiosarajevo.ba
'Rod da prostiš': U Sarajevu otvorena Kvirhana, podršku pružila i Duška Jurišić
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice

Treće izdanje festivala queer (LGBTIQ) umjetnosti Kvirhana otvoreno je večeras, 16. juna u bašti Historijskog muzeja u Sarajevu.

Na otvaranju je bila i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić.

Festival je otvoren u 19 sati izložbom Weight of society umjetnice Iman della Luna Glušac.

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Muzički program otvorila je DJ Anima, a prvu noć festivala nastupit će poznata kantautorka Bojana Vunturišević te mladi muzičar Luka Rajić, koji je regionalnu popularnost stekao pjesmom Ludim.

Pored njih, 16. juna nastupit će i Dolores, ženski pop duo iz Srbije.

"Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu, nego i slaviti svoje identitete, ali i otvoriti prostor za istraživanje kulture i umjetnosti izvan patrijarhalnih i binarnih normi. Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost. Kvirhana je mjesto za sve one kojima su ljubav, podrška, otvorenost i autentičnost prava mjera odnosa prema drugima", kažu iz Sarajevskog otvorenog centra, organizacije koja je organizator festivala.

Džipsii, Bojana Vunturišević, Luka Rajić, regionalne muzičke zvijezde na festivalu Kvirhana

Džipsii, Bojana Vunturišević, Luka Rajić, regionalne muzičke zvijezde na festivalu Kvirhana

Tema ovogodišnje Kvirhane je rod u najširem smislu. Slogan festivala "Rod da prostiš" je igra riječi koja kombinira stih iz poezije Mak Dizdara, "Bosna da prostiš", s pojmovima roda i kvira. Slogan nosi šire značenje koje se odnosi na prihvaćanje i izražavanje različitih rodnih identiteta te propitkivanje tradicionalnih rodnih normi i stereotipa. "Rod da prostiš" sugeriše da se društvo treba odmaknuti od rigidnih rodnih kategorija i biti otvorenije prema raznolikosti. Umjesto da se osuđuje ili odbacuje, različiti rodni identiteti trebaju biti prihvaćeni i poštovani. Slogan također implicira da je važno razumjeti one koji se ne uklapaju u binarne norme roda, te da se treba graditi društvo u kojem se svaka osoba osjeća sigurno i slobodno izražavati svoj rodni identitet.

‘’Temom festivala želimo da pružimo prostor gdje će se na rodna pitanja gledati na pozitivan način, posebno u nedostatku takvog promišljanja na ova pitanja u našoj svakodnevnici", zaključuju u Sarajevskom otvorenom centru.

Festival će se također održati i u Tuzli 1. i 2. jula.

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan, a kompletan program ovogodišnjeg izdanja Kvirhane možete pronaći na linku OVDJE.

Otvoreno treće izdanje festivala queer (LGBTIQ) Kvirhana
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Otvoreno treće izdanje festivala queer (LGBTIQ) Kvirhana

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije