Održana tribina povodom Svjetskog dana bubrega: "Biti donor je plemenita stvar"

0
Radiosarajevo.ba
Održana tribina povodom Svjetskog dana bubrega: "Biti donor je plemenita stvar"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježen Svjetski dan bubrega

U organizaciji Donorske mreže BiH, uz podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu, jučer je održana tribina povodom Svjetskog dana bubrega pod nazivom "Zdravlje bubrega za sve, zaštita najranjivijih u vanrednim stanjima". Govorilo se o važnosti prevencije bubrežnih bolesti i važnosti doniranja organa.

U ime Univerziteta u Sarajevu prisutne je, putem Zoom platforme, pozdravila prof. dr. Enita Nakaš, prorektorica za međunarodnu saradnju, te uputila riječi zahvalnosti profesorici emeritus dr. Halimi Resić i Donorskoj mreži Bosne i Hercegovine na dugogodišnjem radu. "Biti donor je plemenita stvar. To je nešto što može spasiti puno života, a nas ne košta ništa".

Profesorica emeritus dr. Halima Resić, predsjednica Donorske mreže BiH, u svom pozdravnom obraćanju navela je: "Ovo je globalna kampanja s ciljem da se podigne svijest građana o oboljenjima bubrega, oboljenjima kod dijabetičara, kod pacijenata koji imaju povišen pritisak, koji imaju druga sistemska oboljenja, a tu i bubrezi stradaju. Također da se podigne svijest kako da se zdravstveni sistemi suoče sa pandemijama, sa zemljotresima, jer je dijalizna populacija jako vulnerabilna. Treba naći način i modalitet kako da se tim pacijentima u takvim situacijama pomogne".

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Profesorica Resić je u okviru tribine održala predavanje o temi: "Prevencija bubrežnih bolesti, s osvrtom na vanredna stanja".

"Kada dođe to zatajenja bubrega, transplantacija je jedini lijek. Danas ćemo skrenuti pažnju javnosti, ali prije svega studentima, koji najmanje misle o svom zdravlju", kazala je Adela Čomić, koordinatorica u Donorskoj mreži u Bosni i Hercegovini.

Svjetski dan šuma: Pokažimo veću odgovornost i zaštitimo pluća BiH!

Svjetski dan šuma: Pokažimo veću odgovornost i zaštitimo pluća BiH!

Predsjednik Federalne udruge dijaliznih i transplantiranih bolesnika Tomislav Žuljević govorio je kakav život žive pacijenti na dijalizi i oni koji su dobili organ, ali i o ulozi i značaju donorske kartice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije