Danas se obilježava Svjetski dan voda: Bogatstvo koje nema cijenu

2
Radiosarajevo.ba
Danas se obilježava Svjetski dan voda: Bogatstvo koje nema cijenu
Foto: Nacionalni park Una / Rijeka Una

Svjetski dan voda obilježava se 22. marta već tri decenije. Iz godine u godinu raznim sadržajima nastoji se skrenuti pažnja na neprocjenjivu vrijednost vodnih resursa i u isto vrijeme podići svijest javnosti o sve prisutnijoj globalnoj krizi s vodom.

Nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju 1993. godine, Svjetski dan voda svake godine obilježava se pod drugim motom. Odgovor je to na aktuelni ili budući izazov.

Povodom Svjetskog dana voda 22. marta, Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo i Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar, kao institucije nadležne za upravljanje vodama, oglasili su se zajedničkim saopćenjem za javnost.

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Ovogodišnja kampanja pod nazivom "Budi promjena" potiče ljude na preduzimanje akcije kako bi promijenili način na koji koristimo, odnosno gospodarimo vodom. Obraća se pojedincu koji je obavezan uraditi koliko može, jer svaka akcija, ma koliko bila mala, rezultirat će određenim pomakom.

"Ovo je trenutak u generaciji da se svijet ujedini oko vode. Igraj svoju ulogu", između ostalog, poruka je UN-a.

Godišnje u svijetu umire 1,4 miliona ljudi, a 74 miliona živjet će kraće zbog bolesti nastalih korištenjem vode lošeg kvaliteta, neodgovarajućih sanitarnih uslova i problema vezano za higijenu. Danas, jedna od četiri osobe širom svijeta nema ispravnu vodu za piće.

Naučnici osmislili jeftinu i učinkovitu metodu koja bi mogla spasiti planetu od klimatske katastrofe

Naučnici osmislili jeftinu i učinkovitu metodu koja bi mogla spasiti planetu od klimatske katastrofe

Najnoviji podaci pokazuju da vlade moraju raditi u prosjeku četiri puta brže kako bi ispunile cilj na vrijeme: Voda i kanalizacija za sve do 2030!

Raspoloživi podaci potvrđuju da Bosna i Hercegovina trenutno ne eksploatira više vode nego što dozvoljavaju bilansne rezerve. Da bi takvo stanje i dugoročno održali, neophodno je osigurati racionalno korištenje resursa, smanjiti onečišćenje i provoditi mjere za očuvanje prirodnog vodnog režima koliko god je to moguće, uz primjenu principa održivog upravljanja vodama.

Institucije nadležne za pojedina pitanja upravljanja vodama, prostorno planiranje, zaštitu okoliša, poljoprivrede i energetike, samo zajedničkim i sinhroniziranim aktivnostima mogu zaštititi i očuvati ovaj nezamjenjiv prirodni resurs.

Nastaje potpuno novi okean koji će Afriku podijeliti na dva dijela

Nastaje potpuno novi okean koji će Afriku podijeliti na dva dijela

Prošle godine usvojeni su Planovi upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save i vodno područje Jadranskog mora u FBiH. Ovim planovima predviđen je cijeli niz mjera koje je potrebno realizirati u periodu 2022.-2027. godina, a sve s ciljem postizanja dobrog stanja voda.

Provođenje mjera je u nadležnosti institucija, kako jedinica lokalne samouprave tako i kantonalnih i federalnih. S obzirom na to da za realizaciju mjera treba osigurati i značajna finansijska sredstva, bit će neophodno ostvariti što jaču i kvalitetniju koordinaciju svih uključenih institucija.

U skladu s principima EU Direktive o poplavnim rizicima i zakonskom regulativom, u FBiH, uz podršku EU, u toku je realizacija projekta izrade Planova upravljanja rizikom od poplava u Federaciji BiH. U toku je postupak javnih konsultacija na nacrte ovih dokumenata koji predviđaju set strukturnih i nestrukturnih mjera, čime će na određen način biti definirano šestogodišnje djelovanje u oblasti zaštite od štetnog djelovanja voda u skladu s principima EU.

Impresivni snimak: Ovako se planeta Zemlja mijenjala u zadnjih 100 miliona godina

Impresivni snimak: Ovako se planeta Zemlja mijenjala u zadnjih 100 miliona godina

Nažalost, kako ni prostori u BiH nisu pošteđeni od ekstremnih hidroloških događaja te uz konstantnu devastaciju prostora uz vodotoke, izgradnju u vodozaštitnim zonama i pretvaranje pojedinih riječnih korita u deponije otpada - očuvanje vodnih resursa postaje sve zahtjevniji zadatak.
Zbog toga u svom poslu agencije za vode i ostale institucije nadležne za pojedina pitanja upravljanja vodama ne smiju biti usamljene!

Od pojedinca, preko porodice, lokalnih zajednica do nivoa države - svi mogu promijeniti pristup korištenju, zaštiti i očuvanju vodnih resursa. Zakonom utvrđeni ciljevi su, između ostalog, sprečavanje derogiranja stanja pojedinih vodnih tijela i postizanje najmanje njihovog dobrog stanja.

Stoga je i ovaj Svjetski dan voda prilika koju moramo pokušati iskoristiti da se ujedinimo oko pitanja vezanih za gospodarenje vodama i zajedno ubrzamo napredak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije