Naučnici tvrde: Voda na planeti Zemlji starija je od Sunca?

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde: Voda na planeti Zemlji starija je od Sunca?
Pixabay / Ilustracija

Naučnici istražuju porijeklo života na Zemlji i otkrivaju iznenađujuće informacije o historiji vode na našem planetu.

Nedavna otkrića ukazuju na to da voda koju svakodnevno konzumiramo može biti mnogo starija nego što smo prethodno vjerovali, čak i starija od Sunca.

Posmatranjem stanja vode unutar našeg Sunčevog sistema, astronomi su otkrili vezu s vodom u "interstelarnom mediju", prostoru između zvijezda.

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Naučnici su proučavali mladu zvijezdu zvanu V883 Orionis, smještenu otprilike 1.305 svjetlosnih godina od Zemlje.

Njihova analiza otkrila je da voda prisutna u ranoj fazi solarnog sistema zvijezde sadrži identične hemijske oznake kao voda u našem vlastitom Sunčevom sistemu, unatoč tome što je stara milijardama godina, piše Kozmos.hr.

Voda 

Stručnjaci otkrivaju: Našoj planeti prijeti "fosfogedon"?

Stručnjaci otkrivaju: Našoj planeti prijeti "fosfogedon"?

Kao rezultat njihovog istraživanja, naučnici tvrde da je voda unutar našeg Sunčevog sistema nastala mnogo prije Sunca, koje se procjenjuje da ima 4.6 milijarde godina. Autori studije su Merel van ‘t Hoff s University of Michigan, a objavljena je u časopisu Nature.

Tim istraživača objavio je saopćenje u kojem naglašava da "ovo otkriće sugerira da je voda u našem Sunčevom sistemu nastala mnogo ranije nego što se ranije smatralo, prije formiranja Sunca, planeta i kometa".

Drugi planetarni sistemi

"Prethodna istraživanja već su potvrdila postojanje vodenog leda unutar interstelarnog medija. Međutim, naša otkrića ukazuju na to da se ova voda izravno integrirala u naš Sunčev sistem tokom njegove rane faze formiranja. Ovo otkriće je značajno jer sugerira da su i drugi planetarni sistemi možda također akumulirali značajne količine vode," objasnila je van ‘t Hoff: 

Studija je koristila Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) lociran u Čileu, a posebno se fokusirala na “liniju snijega”, područje oko mladih, razvijajućih zvijezda gdje se voda pretvara u led.

Novi tajni agenti: U Kini će ubuduće vjeverice otkrivati narkotike

Novi tajni agenti: U Kini će ubuduće vjeverice otkrivati narkotike

Teleskopi kao alat

Teleskopi se koriste za posmatranje svjetlosti koja dolazi iz oblaka u dubokom svemiru.

Nedavna istraživanja ukazuju da je omjer vodika u vodi u tim područjima sličan onom u našem Sunčevom sistemu

"Astronomi mogu koristiti ovu svjetlost za proučavanje hemijskih i fizičkih uvjeta u molekularnim oblacima, gusto naseljenim područjima plina i prašine gdje se rađaju nove zvijezde. Iako su ta područja svemira tamna i nevidljiva u vidljivom svjetlu, zrače sjajno u milimetarskom i submilimetarskom dijelu elektromagnetskog spektra", navodi Europska južna opservatorija ALMA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije