Svjetski dan šuma: Pokažimo veću odgovornost i zaštitimo pluća BiH!

0
Radiosarajevo.ba
Svjetski dan šuma: Pokažimo veću odgovornost i zaštitimo pluća BiH!
Foto: Arhiv / Svjetski dan šuma

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan zaštite šuma, što je odlična prilika da ukažemo na značaj ovih najsloženijih ekosistema na Zemlji, naročito u kontekstu njihovog pozitivnog uticaja na zdravlje ljudi.

Šume su uslovno obnovljiv resurs, što znači da ih moramo održivo koristiti i unaprjeđivati njihovo stanje, odnosno, riječima nauke, provoditi gazdovanje koje počiva na osnovnim šumarskim principima trajnosti, polifunkcionalnosti i ekonomičnosti.

Pored nezaobilazne ekonomske funkcije, nužno je stalno ukazivati na ostale koristi koje šumski ekosistemi donose ljudima. Između ostalog, šume smanjuju zagađenje zraka, pročišćavaju i čuvaju zalihe vode, upijaju štetni ugljendioksid, ublažuju posljedice klimatskih promjena i predstavljaju izvore hrane i lijekova. Značajan je i uticaj koji se odnosi na poboljšanje mentalnog zdravlja ljudi.

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata

Iz Foruma UN-a o šumama (UNFF) ističu da su šume izuzetno značajne za smanjenje siromaštva i postizanje ciljeva održivog razvoja, što potvrđuje i podatak da šumski ekosistemi generišu više od 86 miliona zelenih radnih mjesta širom svijeta, dok oko milijardu ljudi na Zemlji direktno ovisi o šumama kao izvoru sredstava za život.

Negativnim uticajima na šumske ekosisteme povećavamo opasnost od izbijanja novih pandemija.

Svjetski dan šuma
Foto: ACT Balkans: Svjetski dan šuma

Bez obzira na sve navedeno, svjedoci smo da moderno doba obilježava nemaran odnos i svakodnevno uništavanje ovog prirodnog bogatstva. To je, nažalost, posebno izraženo u Bosni i Hercegovini, odnosno entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, administrativnoj jedinici koja više od 13 godina nema Zakon o šumama, što praktično znači da je na snazi anarhija u sektoru šumarstva koji je zapušten i obilježen stotinama problema i afera.

Svjetski dan šuma
Foto: ACT Balkans: Svjetski dan šuma

Uzimajući u obzir sve navedeno Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT, uz aktivno vođenje borbe za zaštitu bosanskohercegovačkih rijeka, pokrenula je i niz aktivnosti u procesu konačnog usvajanja kvalitetnog Zakona o šumama FBiH zajedno sa drugim ekološko-aktivističkim organizacijama. Mišljenja smo da je nedopustivo da sektor šumarstva, imajući u vidu da se šume i šumska zemljišta prostiru na oko 63% površine Bosne i Hercegovine, ne bude uređen kvalitetnim entitetskim zakonskim propisima.

Preko dvije trećina bh. domaćinstava se grije na drva. Drvo iz naših šuma mora ostati održiv i pristupačan izvor toplote za naše ljude, a ne sredstvo za brzo i lako bogaćenje preprodavača drveta.

Sve građane i građanke pozivamo da nam dostave vlastite fotografije šuma kako bismo iste uključili u veliku kampanju koja će početi uskoro i imat će za cilj pritisak prema izabranim predstavnicima građana u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine kako bi Zakon o šumama konačno došao na njihov dnevni red.

Fotografije možete dostavljati na e-mail adresu info@actbih.org.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije