Održana digitalna radionica na temu održivog upravljanja otpadom

0
Radiosarajevo.ba
Održana digitalna radionica na temu održivog upravljanja otpadom
Vlada KS / Digitalna radionica

U organizaciji Ambasade Švedske u BiH, Švedskog vijeća za trgovinu i ulaganja, te Švedske privredne komore, jučer je održana prva digitalna radionica na temu budućnosti održivog upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo.

Na radionici su učestvovali ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović, predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, predstavnici KJKP Rad, KJKP Sarajevogas, KJKP Toplane - Sarajevo, tehnički stručnjaci, industrijski partneri, kao i predstavnici privatnih i javnih finansijskih i razvojnih institucija, sa ciljem razmjene iskustava i pronalaženja inovativnih i održivih rješenja za učinkovit sistem, koji će na najefikasniji način dugoročno i kvalitetno osigurati upravljanje otpadom.

Riječ je o jednom od važnih koncepata urbane cirkularne ekonomije, koji uključuje prikupljanje, sortiranje, obradu, recikliranje, kao i proizvodnju energije iz otpada. Osim toga, održivo upravljanje otpadom pruža mogućnosti za okoliš, ekonomiju i društvo u smislu smanjenog zagađenja, otvaranja novih radnih mjesta i boljeg kvaliteta života.

Kako je rekao premijer Forto, način na koji Sarajevo trenutno upravlja otpadom je neodrživ. S druge strane, Švedska je upravljanje otpadom pretvorila u unosan posao. Ova zemlja ima politiku nultog otpada, što znači da se 99% otpada iz domaćinstava reciklira ili spaljuje te obnavlja kao energija, i po tome je vodeća u svijetu.

"Važno nam je da započnemo razgovore sa onim koji su dokazano najbolji u ovoj oblasti. Želimo da vidimo koje su najbolje prakse i mogućnosti, kako bi Kanton Sarajevo mogao donijeti strateške odluke u narednom periodu. Ovaj današnji početak prijenosa znanja je nešto što će nam biti od izuzetne koristi, iako ne znamo za koju opciju ćemo se na kraju odlučiti", rekao je premijer Forto i dodao da Vlada KS želi sistemski, bez improvizacije pristupiti bilo kojem problemu.

"Potrebno je da obuhvatimo sve moguće scenarije, da vodimo računa o interesu lokalne zajednice koja mora diktirati šta je prihvatljivo njenim građanima, kako bi se, uz struku, pripremila konačna studija na osnovu koje možemo donijeti odluku. Ova radionica je početak svega toga. Sa odlukom ne moramo žuriti, ali ona mora biti sistemska, kako bi građanima isporučili nešto što zaslužuju i što je najbolja evropska praksa", rekao je premijer Forto.

Zajedno sa partnerima, Kanton Sarajevo izradio je Zeleni akcioni plan u kojem su izraženi vizija zelenog grada i strateški ciljevi zaštite okoliša. Jedan od ključnih prioriteta je uspostava održivog sistema upravljanja otpadom, koji uključuje ulaganje u infrastrukturu za tretman otpada.

Ministar Hadžiahmetović istakao je da se postojeći način tretmana komunalnog otpada sa područja KS dominantno oslanja na odlaganje otpada na deponiju Smiljevići, bez prethodne obrade. Iako na deponiji Smiljevići postoji sortirnica, kroz nju se tretira tek oko 2% otpada.

"To je u odnosu na evropske prakse skoro zanemarivo. Iako je Vlada KS prije 3-4 godine donijela određene odluke o formiranju reciklažnih dvorišta i zelenih otoka, mislim da se jako malo uradilo na tom polju. Ovakve konferencije moraju biti prekretnica za dalji način upravljanja otpadom u Sarajevu. Inovativne tehnologije o kojima danas govorimo su možda jedino rješenje, jer sadašnja deponija se bliži kraju svoje eksploatacije.

Trenutno smo u procesu javne nabavke nove plohe za zbrinjavanje otpada od 5.000 kvadratnih metara. Nakon toga, bićemo u problemu gdje da odlažemo otpad. Kanton Sarajevo mora pronaći način da počne otpad pretvarati u energiju", rekao je ministar Hadžiahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije