Održan sastanak udarne grupe za borbu protiv terorizma

Radiosarajevo.ba
Održan sastanak udarne grupe za borbu protiv terorizma
Radiosarajevo.ba / Sastanak o borbi protiv terorizma

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe za borbu protiv terorizma, na kojem su sudjelovali dužnosnici iz pravosudnih, policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona sa razine Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH,
kao i predstavnici međunarodne zajednice uključeni u rad u ovoj oblasti.

Ovaj sastanak je zbog epidemoloških mjera održan putem video-konferencije.

Središnje teme sastanka odnosile su se na aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma, sudjelovanje u međunarodnim akcijama i aktivnostima u okviru anti-terorističke koalicije, te preventivno djelovanje na spriječavanju opasnosti od terorizma i radikalizacije, kao i procesima deradikalizacije osoba procesuiranih za kaznena djela povezana sa terorizmom.

Glavna tužiteljica upoznala je sudionike sastanka, da su protekla 2020. godina, kao i početak 2021. godine, uprkos pandemiji COVID-19 i restrikcijama i ograničenjima u radu, bile period sa izuzetno dobrim rezultatima u Odsjeku za terorizam, te su u 2020. godini, podignute optužnice za ukupno 8 osoba, a u 2021. godini , protiv jedne osobe, za kaznena djela povezana sa terorizmom.

Ostvareni rezultati, postignuti su zajedničkim radom i suradnjom institucija i agencija koje djeluju u okviru Udarne grupe i Operativne grupe, a sa ciljem jačanja vladavine prava i sigurnosti građana u Bosni i Hercegovini.

Dužnosnici i predstavnici institucija koje djeluju u sklopu Udarne grupe, tijekom sastanka, imali su prigodu prezentirati rad i rezultate, kao i aktuelna pitanja iz ove oblasti sa aspekta rada institucija iz kojih dolaze.

Na sastanku je zaključeno da će se intenzivna zajednička borba protiv terorizma, nastaviti u budućnosti, u svim aspektima u kojima djeluju institucije i agencije za provođenje zakona, bez obzira na poteškoće izazvane pandemijom COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije