Određene korekcije: Produženo vanredno stanje u manjem bh. entitetu

Agencije
Određene korekcije: Produženo vanredno stanje u manjem bh. entitetu
Twitter / Radovan Višković

Republički štab za vanredne situacije RS-a donio je danas zaključak kojim se sve mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja virusa korona u manjem bh. entitetu produžavaju do 11. maja, uz određene korekcije.

To je rekao komandant Štaba i premijer manjeg bh. entiteta Radovan Višković. Poslije 10. maja Vlada će predložiti ukidanje vanrednog stanja, ukoliko ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Višković je rekao da primjena danas donesenih odluka počinje sutra, pa je starijima od 65 godina dozvoljeno kretanje od 07.00 do 10.00 časova, uz pridržavanje svih mjera.

Od sutra u RS će biti omogućen rad šater sala i matičnih služni u lokalnim zajednicama, zatim dostava hrane i pića, kao i šalterska prodaja, ali bez konzumacije unutar ili ispred prostorija tih prodajnih objekata.

Uslužne radnje kao što su autopraonice, hemijske čistionice mogu od sutra početi s radom, kao i trgovine informatičkom opremom, saloni namještaja, muzeji, biblioteke, uz primjenu higijensko-sanitarnih mjera.

Višković kaže da još nije dozvoljen rad trgovina koje se ne bave prehrambrenom robom, a nalaze se u tržnim centrima, kao ni rad frizerskih i kozmetičkih salona.

Od 1. maja će u bolnicama u RS ponovo biti u funkciji specijalističke ambulante, a u domovima zdravlja specijalističke zdravstvene usluge i to sa 50 odsto kapaciteta u odnosu na prethodni period.

Najavljuje da će od 1. maja biti omogućen rad tržnih centara, ali ne i dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa.

Odgovarajući na pitanja novinara o zabrani kretanja tokom prvomajskih praznika, Višković je rekao da će konačna odluka biti donesena sutra ili prekosutra.

"Jedino što mogu reći je da nećemo slijediti primjer koji je recimo donijela Srbija da sva tri dana, 72 sata, koliko su donijeli zabranu kretanja, ali proširivanja policijskog časa  u RS-u za vrijeme prvomajskih praznika će svakako biti", kazao je Višković.

Nešto ranije je zasjedao Glavni koordinacioni tim koji je informirao da je povećan broj zaraženih osoba virusom u RS-u u proteklih nekoliko dana. Zaključeno je da bi naglo ublažavanje ili ukidanje pojedinih mjera moglo doprinijeti pogoršanju epidemiološke situacije.

Zbog toga su pozvali građane na dodatnu disciplinu i odgovornost u narednim danima, kao i da se striktno pridržavaju svih propisanih higijenskih mjera, koje se odnose na obavezno nošenje maski i rukavica u javnom prostoru, održavanje fizičke distance od dva metra, te zabranu okupljanja u grupama koje čine više od tri osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije