Određen pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu

5
Radiosarajevo.ba
Određen pritvor Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine uvažio je zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima za organizirani kriminal i ometanje istrage o stradanju Dženana Memića.

"Sud Bosne i Hercegovine je, u krivičnom predmetu Dupovac Hasan i dr., donio rješenje kojim je određen pritvor prema osumnjičenima Hasanu Dupovac i Zijadu Mutap, iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) i d) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže jedan (1) mjesec, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 1. marta 2021. godine, ili do nove odluke Suda.

Osumnjičeni se terete za učinjenje krivičnog djela Organizovani kriminal iz člana 342. stav 1. i 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH) u vezi sa krivičnim djelima Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 1. KZ FBiH i Protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2. istog Zakona", kazali su iz Suda BiH.

Mjera pritvora je zatražena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemiranje građana i javnosti.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da je Državno tužilaštvo došlo do velikog broja materijalnih dokaza, kao i svjedoka, na osnovu čega, kako kaže, Sud BiH može van svake sumnje utvrditi postojanje krivice kod osumnjičenih.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao uhapšeni su 1. februara.

Sarajevo  / Muriz Memić ispred Tužilaštva: Uskoro će se znati ko je Dženanov ubica!

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da se aktivnosti provode u predmetu na kojem rade duži vremenski period, a odnosi se na “krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine”.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

Dženanov otac i porodica su nakon njegove smrti organizovali brojne proteste, nezadovoljni rezultatima istrage policije i tužilaštva u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije