Novi Nacrt zakona propisuje polaganje ispita konobarima i recepcionerima

Fena
Novi Nacrt zakona propisuje polaganje ispita konobarima i recepcionerima
Pixabay / Ilustracija
Nacrt budućeg zakona o ugostiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je Dom naroda Federalnog parlamenta na vanrednoj sjednici.

 Tekst je uputio u dvomjesečnu javnu raspravu. 

Prema riječima resorne federalne ministrice Edite Đapo, u primjeni dosadašnjeg zakona uočeno je da novim mjerama treba više činiti na suzbijanju "sive ekonomije" u ovoj oblasti te budući zakon uskladiti s direktivama Evropske unije i Reformskom agendom.

Nacrt novog zakona, između ostalog predviđa uvođenje registra ugostitelja od općinskog do federalnog nivoa.

Propisano je također da ugostiteljstvo ne mora više biti osnovna već i dodatna djelatnost te se preciznije definira registracija iznajmljivača prostora za ugostiteljske objekte (hoteli, restorani, kafići i slično).

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (April, 2018.) - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Normirana je i upotreba takozvanih nargila kafića mada će o njima, kako je navela ministrica Đapo, biti riječi i kod razmatranja budućeg zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina. 

Uglavnom, u predloženom nacrtu, definira se koje sve uvjete moraju ispuniti nargila kafići da bi se mogli registrirati.

Kao jednu od novina u odnosu na dosadašnje propise, Nacrt novog federalnog zakona o ugostiteljstvu nalaže polaganje odgovarajućeg ispita konobarima i recepcionerima koji rade u hotelima s četiri ili pet zvjezdica, najavila je ministrica Đapo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije