Odobren Nacrt zakona o fiskalnim sistemima: Cilj suzbijanje sive ekonomije

Fena
Odobren Nacrt zakona o fiskalnim sistemima: Cilj suzbijanje sive ekonomije
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (April, 2018.)
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na vanrednoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH te ga uputio u tromjesečnu javnu raspravu.

Nacrt je utvrdila Federalna vlada, a kao razlog za izmjene i dopune aktuelnog zakona iz ove oblasti navela da su u njegovoj primjeni uočene manjkavosti. Vlada je, naime, 2016. godine zadužila nadležna ministarstva da razmotre i usaglase izmjene propisa koje bi uticale na smanjenje razvoja „sive ekonomije“. Navela je i da u tom kontekstu treba pripremiti i izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u svrhu izrade izmjena i dopuna, u okviru svojih nadležnosti a prateći iskustva inspektora u praktičnom nadzoru nad provođenjem zakona u cilju suzbijanja ili reduciranja "sive ekonomije“, dostavila prijedlog izmjena i dopuna zakona, koje su uključene u ovaj tekst.

Iako je veliki broj obveznika izuzet od obaveze fiskalizacije, potvrđeni su opravdani razlozi za postojanje fiskalnih sistema u Federaciji BiH, navedeno je između ostalog u obrazloženju Vlade.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, novčane kazne predviđene za nezakonisto ponašanje usklađene su sa Zakonom o prekršajima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije