Konačno: Odluka kojom se deblokira 330 miliona eura očekuje se danas

Radiosarajevo.ba
Konačno: Odluka kojom se deblokira 330 miliona eura očekuje se danas
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sjednica VIjeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH danas će ponovo glasati o odluci o raspodjeli 330 miliona eura kredita kojeg je BiH dobila od Međunarodnog monetarnog fonda, a koji stoje na računu u Centralnoj banci BiH i čekaju dogovor.

Odluka ranije nije donesena zbog spora između SDA i HDZ BiH. No, prema informacijama, dogovor je postignut i odluka usaglašena.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH su, povodom natpisa da je ministar Vjekoslav Bevanda potpisao odluku o raspodjeli sredstava, naveli da odluku potpisuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, nakon što ona prođe Vijeće ministara.

Podsjetimo da je prije nekoliko dana šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio da novac MMF-a čeka da bude raspodijeljen za pomoć i podršku stanovništvu i poslovnim subjektima.

"Međutim, to se ne može dogoditi dok se političari ne dogovore, tog dogovora očigledno nema još. Koliko razumijem, a razgovarao sam sa iskusnim i stručnim advokatima i pravnicima, sve što je potrebno jeste nova odluka Vijeća ministara. To se može brzo uraditi", pojasnio je Sattler.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije