Odlazak po penziju ne znači da je odobrena šetnja, policija će kontrolisati

Radiosarajevo.ba
Odlazak po penziju ne znači da je odobrena šetnja, policija će kontrolisati
FOTO: Fena / S konferencije za medije

To što je penzionerima omogućeno da od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati odu po penzije, ne znači da je odobreno kretanje ili šetnja, kazao je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

Ponovo je apelovao na druge da u tom periodu ne izlaze ili barem ne idu u banke, pošte i trgovine.

"Imat ćemo pojačanu angažovanost policije da se zaustave šetnje. I da se građani koji se toga ne pridržavaju pošalju kući. Ako vidimo da se već u utorak ne poštuje, za srijedu ćemo imati nove mjere koje će ovo regulirati", poručio je Solak.

Napomenuo je da je ova mjera, odnosno odobrenje kretanja penzionerima od ponedjeljka do petka, privremena, i već u subotu prestaje da važi, a vraća se na snagu mjera zabrane kretanja starijim od 65 godina.

Na pitanje da li se moglo u kontaktu s bankama i Agencijom za bankarstvo FBiH uraditi tako da se ukine naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka, Solak je odgovorio da su dosta vremena potrošili u razgovorima s bankama i Agencijom.

"Zbog nemogućnosti da riješimo pitanje podizanja penzija drugačije nego lično, donijeli smo ovu mjeru. Ovo je pitanje za banke. Nije bilo razumijevanja", dodao je Solak.

Apele kriznih štabova da se ta mjera povuče, Solak je prokomentarisao riječima su upravo kantonalni krizni štabovi tražili da se nađe način i omogući građanima da podignu svoje penzije.

"Očito je neka zabuna ko je posao zahtjev", kazao je Solak.

Napomenuo je da večeras slijeće avion iz Švedske, a sutra autobus iz Francuske, sa bh. građanima koji će morati proći kroz obavezni karantin.

"Sve je organizovano, karantin spreman, sigurnosni elementi za dolazak tih ljudi su poduzeti. Vidjet ćemo da na graničnim prijelazima pod kontrolom Federalne uprave za inspekcijske poslove napravimo punktove gdje ćemo imati mogućnost trijaže za sve putnike", dodao je Solak.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije