Odgođeno: U Domu naroda se ne mogu dogovoriti ni oko zabrane pušenja

3
Fena
Odgođeno: U Domu naroda se ne mogu dogovoriti ni oko zabrane pušenja
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Dom naroda FBiH

U toku je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj delegati diskutuju o zabrani pušenja u zatvorenom javnom prostoru.

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, samostalni delegat Damir Marjanović je rekao da treba iskoristiti pozitivna, ali i negativna iskustva drugih zemalja u vezi tog pitanja. Naveo je da ovim zakonom i svojim pristupom Vlada FBiH ide ka tome da zaštiti zdravlje građana bili oni pušači ili ne.

Predloženi zakon je, kako je rekao delegat Igor Stojanović, rigidan, kakav treba i da bude, dodajući da bi uz javno zdravlje koje je na prvom mjestu, trebao doprinjeti i smanjenju troškova zdravstvenog sistema.

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Delegat Aner Žuljević, jedan od onih koji su uložili amandmane na taj zakon, rekao je da oni idu u smjeru dobijanja zakona koji je sistemski moguće implementirati i koji će otvoriti uspješan sistemski proces smanjivanja broja aktivnih pušača.

Naglasio je da je ‘98 godine donesen zakon o upotrebi duhana koji je zabranio pušenje u svim javnim objektima.

"Nismo bili u stanju 23 godine da se pomaknemo jedan procenat naprijed u implementaciji zakona koji smo imali na snazi. Ne postoji vjerovatno niko u sali ko je protiv činjenice da konačno dobijemo i implementiramo zakon o upotrebi duhana gdje će se znati nosioci i rokovi realizacije ciljeva koji su njime postavljeni", istakao je Žuljević.

Delegat Ivo Tadić je naveo da smo svi svjesni koliko je važno donijeti ovakav zakon i da politika javnog zdravlja treba biti ispred svega. Postavio je pitanje dosljedne provedbe, odnodno vremena prilagodbe u vezi tog zakonskog prijedloga.

Delegat Ilija Nakić je izrazio podršku donošenju ovog zakona dodajući da ga shvata ne kao zabranu, već element odvraćanja od duhana i duhanskih prerađevina.

Podršku ovom prijedlogu zakona izrazio je i delegat Zvonko Marić podsjećajući da je takav zakon međunarodna obaveza od 2009. godine, kada je preuzeta obaveza da u narednih pet godina usvoji i implementira.

Dom naroda Parlamenta FBiH odgodio je za prvu narednu sjednicu izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Ovaj zaključak je usvojen nakon što je predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović obavio konsultacije sa šefovima klubova delegata u ovom domu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije